Пт. Бер 29th, 2024

Держава-привид та кордони, яких нема: чим зацікавлять туристів Арденські гори

14 червня 1985 року в люксембурзькому селищі Шенген представники Бельгії, Люксембургу, Нідерландів, Німеччини та Франції підписали угоду, згідно з якою кордони між цими державами де-факто мали зникнути. Скасовувався митний та паспортний контроль, а громадяни цих країн отримали право спокійно подорожувати територіями сусідів. Щоправда в силу цей договір вступив лише за десять років — 26 березня 1995 року, пише портал БОРЩ.

На той час до цієї угоди долучились Португалія та Іспанія. З часом країн-підписантів ставало все більше й до сьогоднішнього дня про кордони практично забули мешканці уже 26 європейських держав.

Нині в європейських країнах вже не пам’ятають, як це — вистоювати в черзі на кордоні, хвилюватися про документи. Там давно не існує жодних бар’єрів. Люди живуть в одній країні, їздять до магазину до іншої, працюють в третій. І для них це — норма.

Європа — як один живий організм, органічно поєднаний давніми історичними сплетіннями. Тут існують навіть міста, одночасно розташовані одразу в двох країнах. Як, на приклад, німецький Герцоґенрат, чи то пак голландський Керкраде. Тут межу між двома країнами можна побачити лише на мапі.

Стоячи на німецькій території поглядаю на голландські будиночки, Герцоґенрат-Керкраде

Те ж — і на “кордоні” між містами Ваальс в Нідерландах та Ваальзеквартіір в Німеччині. Тут межа проходить просто по пішохідному переходу.

Так виглядає кордон між Німеччиною та Нідерландами, Ваальзеквартіір-Ваальс. Світлини (2): Ілля Контішев

Та бувають випадки, коли в одному місті непомітно можуть зійтися й три кордони. Проте в Європі це тепер лише засіб заробити грошей. Або — розвивати туризм. Як, на приклад, на перетині кордонів Бельгії, Нідерландів та Німеччини у Арденських горах. Тут у місцині Ваальсерберґ, а тобто “Гори Ваальсу”, потік туристів не припиняється цілорічно.

Сьогодні тут сходяться кордони трьох держав, проте ще на початку ХХ століття поблизу Ваальсерберґу існувало ще одне квазі-державне утворення. Звалося воно “нейтральна земля Морне”.

З’явилась ця карликова країна площею близько 3,5 км2 після виходу з цих територій французьких окупаційних сил 1816 року. Нідерланди та Пруссія тоді не висунули взаємних претензій щодо приналежності цього клаптика землі. Тож питання вирішили дуже просто: спільним рішенням його означили як нейтральну територію зі спільним управлінням.

1830 року Бельгія здобула незалежність від Нідерландів. Тоді ж бельгійці потіснили Нідерланди зі спільного управління Морне.

1859 року тут було встановлено муніципальну владу. Мешканці обрали десять депутатів, на їх чолі було обрано голову муніципалітету. Попри це, інших ознак державності, як то армія, поліція, громадянство, в Морне не було.

Більш того, мешканців цієї території на міжнародному рівні визначали як “осіб без громадянства”. І, — уявіть собі! — при всьому цьому в Морене були власні герб та прапор. Щоправда, це швидше було для задоволення власних амбіцій, адже ці символи не визнала жодна держава світу.

Прапор Морнету, джерело: uk.wikipedia.org/wiki/Мореснет

Вже після Першої світової війни після підписання Версальського мирного договору Морне перестає існувати. 1920 року він відходить до Бельгії, якій належить й по сьогодні.

Нині ж на місці зіткнення кордонів трьох держав (Бельгія, Нідерланди, Німеччина) неймовірна кількість туристів. Тут утворюються кілометрові черги, аби сфотографуватися зі стовпом, який позначає місце доторку трьох держав.

Індус позує на тлі прапорів на німецькій частині друзям, які перебувають на території Бельгії. Ми ж його сфотографували з території Нідерландів

Так само багато туристів прагне піднятися на вежу, розташовану неподалік. З неї одночасно можна оглянути прикордонні території трьох держав й навіть побачити міста-сусіди у всіх трьох країнах.

Краєвиди Німеччини з оглядової вежі

Якщо дивитися на голландський бік, то можна побачити міста Вейлен, Мейнстреек та Хеерлен. З німецького боку вашому погляду відкриваються міста Аахен та Вайсвайлер, а також прекрасний вид на гори Айфель. Наймальовичіші краєвиди милують око зі сторони Бельгії. Тут ви побачите Арденські гори та території вже згаданого Морне, а також міста Жамніш та Анрі-Шапель.

Так виглядає Бельгійська частина Єврорегіону Маас-Рейн

Ще один цікавий туристичний пункт розташовано зовсім поруч із оглядовою вежею на голландській території. Це найвища точка Нідерландів. Складає вона 321 метр над рівнем моря!

Для тих туристів, кому милуватися на дивовижу природи та геополітики замало, передбачено розвагу у вигляді мандрівки через лабіринт. Тим, хто зголоднів, добираючись сюди туристичним автобусом або авто через серпантин гірських доріг, запропонують насолодитися традиційною кухнею одразу трьох країн чи порівняти смак німецького, голландського та бельгійського пива у численних ресторанах та кнайпах.

Проте політикам лише одного факту зустрічі трьох кордонів виявилося замало. Усій території, яку можна оглянути з вежі (навіть, трохи більше), називають ще одним геополітичним терміном — Єврорегіон Маас-Рейн. Це наддержавне утворення заснували 1976 року. Згрубша, в це поняття включено усі території, розташовані у дельті злиття річок Маас та Рейн.

Пам’ятний камінь на честь десятиріччя від дня заснування Єврорегіону Маас-Рейн. Світлини (4): Ілля Контішев

Загалом Єврорегіон Маас-Рейн об’єднує в собі близько 11 тисяч м2 з населенням близько чотирьох мільйонів осіб.

В Німеччини до Єврорегіону включено територія міста Аахен з околицями, від Нідерландів — голландський Лімбург, від Бельгії — провінція Льєж, німецькомовні комуни та бельгійська частина Лімбургу.

Що цікаво, офіційними мовами усіх цих територій одночасно є голландська, французька та німецька. Проте серед мешканців можна почути розмови й лімбурзькою та валлонською. Доволі розповсюдженими є тут й ріпуарські діалекти.

Відео: Kontishev.in.ua

Ілля КОНТІШЕВ, спеціально для порталу БОРЩ

Наш канал у Telegram: t.me/nashisvit; наша сторінка у Facebook: facebook.com/nashisvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *