Чт. Бер 28th, 2024

В польській владі заявили, що українські лікарі вбивають поляків

Посольство України висловлює стурбованість у зв’язку із спекулятивними висловлюваннями про медичних працівників з України, які дозволив собі віце-спікер Сейму Республіки Польща, представник “Кукіз’15” Станіслав Тишка в ефірі телеканалу TVN24 27 травня, пише Наша Польща.

На переконання офіційного представництва України в Польщі, “висловивши думку, що через працевлаштування начебто менш кваліфікованих медичних працівників з України в польських лікарнях помирає більше людей, пан віце-спікер перевищив рівень порядності і вдався до ганебних та неприйнятних наклепів на українських громадян. Крім факту поширення звичайних чуток, які не мають нічого спільного з дійсністю, кричущим є ксенофобський характер примітивної спроби перекласти провину на іноземців. Такий вчинок є негідним політичного діяча, який займає високу посаду в Сеймі Республіки Польща” – наголошено в заяві.



Від імені всіх громадян України, які працюють в Польщі, дипломатичне представництво вимагає вибачень від пана віце-маршалка Станіслава Тишки.

Водночас, дипломати звернулися до влади Республіки Польщі з вимогою “засудити вказані висловлювання, застосувати до їх автора належне дисциплінарне покарання, а також вжити заходів із запобігання поширенню в публічному просторі Польщі стереотипів ксенофобського і шовіністичного характеру про громадян України”.

Для того, щоб доповнити знання в галузі працевлаштування іноземців в медичній галузі Польщі, дипломати також навели статистику Міністерства у справах сім’ї, праці і соціальної політики РП, відповідно до якої у 2017 році в Польщі дозвіл на роботу в медичних закладах отримали тільки 297 працівників з України, в тому числі 16 лікарів і лише 3 медичних сестер і акушерок (у 2016 році – 311, в тому числі 16 лікарів і 3 медсестер і акушерок).



Отримати роботу в медичних закладах Польщі за фахом медсестри та інших медичних спеціальностей можливо виключно після отримання офіційного дозволу на виконання такої професії, що у випадку громадян України передбачає підтвердження кваліфікації та, перш за все, нострифікацію диплому про вищу освіту.

Некоректні висловлювання віце-маршалек Сейму Республіки Польща Станіслав Тишка дозволив собі в ефірі телеканалу TVN24 27 травня. Відео доступне за посиланням. Звинувачення пролунали після 52 хвилини.

Нас можна знайти у Facebook: facebook.com/nashisvit; Telegram: t.me/nashisvit; Twitter: twitter.com/Nashsvit; VK.com: vk.com/nashisvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *