Пт. Бер 29th, 2024

В Росії помер видатний діяч української діаспори

У російському Санкт-Петербурзі відійшов у вічність відомий ландшафтний архітектор, громадсько-культурний діяч української діаспори Росії, поет Микола Жигло. 

Про смерть видатного діяча української діаспори в Росії стало відомо 29 жовтня, повідомляє Укрінформ з посиланням на російського громадського активіста, українця Валерія Семененка. 



Уродженець Слобожанської України, Микола Жигло замолоду пов’язав свою долю з тодішнім Ленінградом, а потім Санкт-Петербургом, де займався будівництвом, проектуванням, реставрацією садово-паркових об’єктів. За його безпосередньої участі проводилась реставрація Петропалацу, Стрельні, Таврійського саду, Марсового поля, Піскарєвського меморіалу, парку 300-річчя Санкт-Петербургу, Мурінського рівчака та багатьох інших об’єктів. Крім того, він втілив у життя проект реставрації Ординарного скверу під майбутній пам’ятник Тарасу Шевченку в Санкт-Петербурзі.

На замовлення Придніпровського відділення Міжнародної академії наук безпеки людини і природи Микола Жигло виконав ландшафтну концепцію “Географічного центру України”. Він творив поезію садово-паркового мистецтва, як виявлення єдності людини і суспільства з природою. Високопрофесійна робота Жигла відзначена дипломами Міжнародних виставок садово-паркового дизайну.

Микола Жигло мав близько 70 публікацій на професійні та літературні теми. Він одночасно був архітектором, художником, українським громадським діячем, поетом, а також одним із засновників Української національно-культурної автономії Санкт-Петербургу, яку очолював протягом багатьох років.



На вірші поета було написано більше 30 пісень. Серед них такі популярні, як “Земля слов’ян”, “Соборна Україна”, “Чумацький шлях” тощо. Поезія Миколи Жигла – милозвучна, повна іскристого гумору та співучості, вона сповнена щирою любов’ю до України,

У 2004 році за подвижницьку працю Микола Жигло став лауреатом премії фонду Тараса Шевченка. На другому Всесвітньому форумі українців його було обрано до Української Координаційної Ради.

Микола Жигло нагороджений орденами та медалями, почесними грамотами Президента України та Генерального консульства України. 

Головна світлина: ukrinform.ua.

iconНАШІ в Росії

НАШІ в світі на Facebook iconНАШІ в світі в Telegram НАШІ в світі в Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *