Вт. Бер 19th, 2024

Український політв’язень розповів, як його катували в російському СІЗО

Херсонський політв’язень Олександр Шумков, якого незаконно утримують у російській колонії у місті Торжок Тверської області, записав кілька відеозвернень до співвітчизників. Відео його тітка Людмила Шумкова опублікувала на своїй сторінці у Facebook. Сам Олександр на одному з відео говорить, що запис ведеться 23-го квітня 2019-го року.

В одному відео, яке записано українською мовою, Олександр звертається до своїх друзів з привітнім словом й дякує, що про нього пам’ятають і допомагають його родині. Він також каже, що “виправлятися” не збирається, а умови, в яких його утримують, навпаки загартовують його та його переконання.

У другому відеозверненні Олександр Шумков вже російською розповідає про те, що з ним відбувалося під час пересилки до місця відбування покарання, а саме – до колонії №4 міста Торжок Тверської області. За словами чоловіка, щойно він прибув до слідчого ізолятору №1 міста Тверь, у нього відібрали усі записники із адресами родичів та телефонами адвокатів й українських дипустанов. Пояснили це тим, що “звідси” він нікуди не писатиме й не телефонуватиме.

Також Олександр розповідає, що у перший або другий день перебування у СІЗО його піддали побоям – кілька співробітників ізолятору вивели його до душової, де завдали близько 15-ти ударів згорнутим у трубку резиновим килимком. Таким чином політв’язня покарали за те, що він лежав на ліжку.



4-го квітня Олександра Шумкова спрямуавли для відбування покарання до колонії №4 міста Торжок. Під час прийому в колонії один зі співробітників побив політв’язня з Херсона гумовим кийком, пояснюючи йому свої дії тим, що таким чином він мститься за “беркутівців”, яких Олександр нібито бив та вбивав під час Революції Гідності.

На другий день перебування в колонії, 5-го квітня, Шумкова повідомили, що на нього складено протокол за порушення дисципліни та внутрішнього розпорядку колонії, за що йому призначено десять діб перебування в карцері. В останній день карцеру на Олександра, з його слів, було складено ще один акт про порушення дисципліни. Тепер чоловіка покарали на 14 діб карцеру.

УВАГА! На відео присутня російська мова!

Станом на 26-те квітня Олександр Шумков перебуває у карцері 21-ий день. Загалом він має відбути 24 дні покарання штрафним ізолятором.

Нагадаємо, Олександр Шумков потрапив до колонії №4 міста Торжок Тверської області 5-го квітня. Перед цим кілька днів про його місце перебування не було жодної інформації. Відомо, що разом з Олександром Шумковим до цієї ж колонії етапували ще одного політв’язня, кримчанина Володимира Балуха.

Засудили до відбування покарання херсонця 4-го грудня в Брянській області. Суд призначив йому покарання – чотири роки колонії загального режиму. Сторона обвинувачення закидала йому участь у діяльності екстремістської організації. Йдеться про “Правий Сектор”, членом якого Олександр був протягом кількох років.



На момент, коли його затримали російські спецслужби у серпні 2017-го року, Олександр служив у Збройних силах України. Пізніше стало відомо, що він перебуває у СІЗО в Росії.

Ілля Контішев, “Суспільне. Херсон”.

iconНАШІ в Росії

НАШІ в світі у Facebook iconНАШІ в світі в Telegram НАШІ в світі в Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *