Чт. Бер 28th, 2024

Діаспори Канади об’єдналися заради спільної мети – створення меморіалу жертвам комунізму

Запропонований десять років тому у Канаді проект будівництва пам’ятника жертвам комунізму таки буде реалізовано. Монумент мають намір встановити у центрі Оттави наприкінці цього або на початку наступного року. Захід фінансується благодійною організацією Tribute to Liberty, повідомляє портал “НАШІ” з посиланням на Стожари.

Tribute to Liberty було створено 2008 року. Організація об’єднує представників найважливіших етнічних організацій у Канаді, таких як Конгрес канадської Полонії (KPK), Конґрес українців Канади (КУК), Конгрес в’єтнамських біженців тощо.

“Завдання проекту – це побудова національного меморіалу жертвам комунізму. Канада – це країна іммігрантів і, за нашими підрахунками, приблизно 8 мільйонів осіб, тобто майже четверта частина населення – це вихідці з країн, поглинутих комунізмом. Вони або самі є його жертвами, або такими були їхні предки”, – сказав голова організації Tribute To Liberty Людвік Клімковський.

Він зазначив, що оскільки Оттава – це столиця Канади, то для усіх місць пам’яті потрібна згода та підтримка канадських уряду та парламенту. Вартість пам’ятника складе 3,5 мільйони канадських доларів. 1,5 мільйони доларів зібрала організація Tribute To Liberty. Подібну суму виділила влада, а решта – це кошти з інших джерел.

“Сподіваємося, що останній етап, який саме починається, завершиться відкриттям монумента. Це відбудеться або пізньої осені 2018 року, або ранньої весни наступного року”, – повідомив Клімковський.

Офіційна назва пам’ятника у перекладі на українську мову звучить як “Меморіал жертвам комунізму – Канада, країна притулку” (англ. The Memorial to the Victims of Communism – Canada, a Land of Refuge).

У зв’язку з агресією Путіна та ситуацією на Донбасі понад мільйонна українська діаспора у Канаді дуже зацікавлена у встановленні цього меморіалу.

“Хочемо зберегти пам’ять про людей, які самі пережили комунізм; їхні спогади, життєві шляхи та документи. Це покоління поступово покидає нас, але нині немає, як наприклад у у випадку жертв Голокосту, кодифікованої системи, широкої бази наукових робіт. Декілька років тому я запропонував створити так звані стіни пам’яті. Я попросив співгромадян, аби принаймні крихітне проміле зі 100 мільйонів людей, жертв комунізму, представила на цій стіні свою історію”, – сказав Клімковський.

Світлина: svitua.org

Він зазначив, що прізвища цих осіб будуть об’єднанні з інтерактивною системою, веб-сторінкою, на якій можна буде прочитати історії багатьох родин.

Бронзовий монумент, завширшки 24 метри та заввишки 4 метри, встановлять на площі, яка зможе вмістити в собі 700 людей. Його головним компонентом буде Арка пам’яті, складена з 365 окремих елементів, які представляють кожен день року. Кожен елемент покаже один з історичних моментів, наприклад Варшавську битву, Катинь, Солідарність, різанину на Площі Тяньаньмень у Пекіні, падіння Берлінської стіни.

“Важливо, аби люди дізналися якомога більше про історію комунізму, про жертв, починаючи від більшовицької революції. Гадаємо, усі розуміють, що історія комунізму не завершилася(…). З сумом констатуємо, що як на цьому боці океану, так і у Західній Європі, не так часто говорять про жертв комунізму, яких є 100 мільйонів, як про жертв інших жорстоких примх історії”, – підкреслив Клімковський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *