Пт. Бер 29th, 2024

Знімався у майстра саспенсу й не забував про українське коріння: Хто такий Джон Годяк?

16 квітня 1914 року народився Іван (Джон) Годяк – відомий американський актор українського походження, чиє ім’я прикрашає Алею слави в Голлівуді, пише UAМодна.

Народився Іван вже у США в родині українських емігрантів. Його батьки – Володимир та Анна – жили в селі Грушатичі неподалік від Старого Самбора, а згодом переїхали до Пітсбурґу, США. Іван був найстаршим серед чотирьох дітей.

Його акторська кар’єра почала активно йти вгору 1944 року, коли Джону випала нагода зіграти в трилері “Рятувальний човен” славнозвісного Альфреда Гічкока. Впродовж наступних 12 років його творчий доробок охопив близько 40 фільмів.

Після тріумфу в “Рятувальному човні” Івану запропонували змінити прізвище на щось більш американське, однак він відмовився. Що й не дивно, з огляду на те, що українці оточували його протягом усього дитинства. У Детройті, наприклад, він відвідував студію відомого хореографа та балетмейстера Василя Авраменка; грав у театральних виставах при українській греко-католицькій церкві; брав участь у діяльності організації “Молодих українських націоналістів”, до створення якої був причетний Євген Коновалець.

Іван часто брав активну участь у житті української громади – це засвідчують й світлини, які збереглися в Українському національному музеї Чикаго.

Перед тим, як потрапити до кінематографу, Іван хотів працювати диктором на радіо, однак отримав відмову через свій акцент. Але це не зупинило наполегливого юнака, він багато працював над собою і 1938 року все ж отримав бажану роботу на WMAQ в Чикаго.

До кінематографу українець потрапив у 1940-х роках. Саме тоді він почав працювати на студії “ХХ Century-Fox”, а потім перейшов до Metro-Goldwyn-Mayer. Дебютною для нього стала стрічка “Чужинець у місті”, знята 1943 року.

Помер Іван Годяк у будинку своїх батьків 1955 року, коли йому було лише 42 роки. Причиною смерті актора став серцевий напад. Іван саме збирався на кіностудію для завершення роботи над фільмом “На межі всесвіту”.

Світлини (4): uamodna.com

Досягнення Івана Годяка в американському кінематографі були відзначені його особистою зіркою на Алеї слави в Голлівуді.

Нас можна знайти у Telegram: t.me/nashisvit; Facebook: facebook.com/nashisvit; Twitter: twitter.com/Nashsvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *