Чт. Бер 28th, 2024

Леонард Німой, Девід Духовни, Ленні Кравітц та Сільвестр Сталлоне: а ви знали, що вони українці?

Колись їхні пращури покинули Україну в пошуках кращого життя. Вони поневірялися у чужих країнах, шукали можливості реалізувати себе в нових країнах, аби їх нащадки прославили їхні імена на весь світ. А разом з тим – й рідну Україну. Ми дуже добре знаємо про українське коріння Кетрін Винник, Віри Фарміґи, Міли Йовович чи Міли Куніс. Але сьогодні пропонуємо вам разом з виданням «Кавун.City» поговорити не про «розкручених» українців Голлівуду, а про тих, кого ми встигли підзабути, або ж про тих, чиє українське коріння не настільки очевидне, як у названих голлівудських зірок. Приготуйтеся – попереду багато відкриттів!

Звісно, у цьому матеріалі не обійдеться без зірок першого ешелону, фільми з якими ми любимо і переглядаємо. Будуть тут і корифеї американського кіна, про яких сучасний глядач, напевно, ніколи й не чув. Тож будемо виправляти цю несправедливість. Але почнемо з однієї з найвідоміших американських акторок початку ХХІ століття, в жилах якої доволі неочікувано виявилась українська кров. А звати цю акторку… Лів Тайлер.

  • Стів Тайлер та Лів Тайлер

Так-так, зірка «Армагеддону» та «Володаря перснів» Лів Тайлер, донька всесвітньовідомого рокера Стівена Тайлера, має українське коріння. Рівно, як і її татусь-музикант. Прадід Лів (а отже, дід Стівена) Фелікс Чарнишевич був родом з України. Про це неодноразово сам Стівен Віктор Талларіко (так, насправді, звуть автора хітів «Crazy» та «Dont want to miss a thing») розповідав у своїх численних інтерв’ю. Музикант не знає, з якого саме українського міста походить його дід, але він наголошує, що Фелікс — уродженець саме України, хоча «в ті часи вона була ще разом з Росією».

Сам Стівен не завжди добре розрізняє Україну й Росію, називаючи, для прикладу, борщ російською стравою. Але свою любов до борщу Стівен Тайлер пояснює саме українським походженням. Також музикант в одному з інтервю розповідав про свою тягу до циганської культури, що для нього теж є ознакою його українського походження. Як все це вкладається в голові Стівена-Віктора, важко уявити. Напевно, для нього Україна – це такий собі край циган, які разом з москалями та балалайками (і, звісно ж, ведмедями) з ранку до ночі співають «Циганочку» і п’ють борщ з блюдечка.



Чи знає про своє українське коріння донька Стівена Тайлера Лів, на жаль, не відомо – в її інтерв’ю жодної згадки про це знайти наразі не вдалося.

А що ж відомо про українського пращура популярних американських рокера та акторки? Фелікс Чарнишевич – батько матері Стівена Тайлера, його брат – відомий польський письменник Флоріан Чарнишевич. Як і де Фелікс познайомився зі своєю дружиною-німкенею, не відомо, але саме від їх шлюбу й народилась матір Стівена й бабуся Лів Тайлер.

Зараз нащадки втікача з України Фелікса Чарнишевського прославляють його рід як на музичній сцені, так і в кіно. Найприємніше, що попри плутанину в своїй голові, Стівен таки підкреслює, що має саме українське, а не російське коріння. На жаль, є деякі його колеги, які мають ще більше хаосу в своїй голові й Київ чи Одесу можуть назвати російським містом, прив’язавши своє походження, таким чином, до Росії.

  • Девід Духовни

Наприклад, як тривалий час це робив зірка серіалів «Цілком таємно» та «Блудлива Каліфорнія» Девід Духовни. 2014 року (одразу після перемоги Революції Гідності) справжнім вибухом в українському медійному просторі став твіт Девіда про те, що він має в своїх жилах українську кров: «Я виріс, думаючи, що я росіянин, але тільки зараз я зрозумів, що завжди був українцем. Ніколи не пізно змінитися». Москалі тоді дуже швидко спробували відіграти Девіда собі назад, проте спроба видалась не дуже вдалою.

Насправді, українського в роду Девіда Духовни мало – у цьому матеріалі будуть набагато очевидніші українці, втім все ж. По батьковій лінії у Девіді тече єврейська кров, хоч і з українських теренів (це дід), бабуся по батькові – полячка з окупованих Росією територій. Якщо брати лінію матері – то там істинні британці, тож самому Девіду більше пасує характеристика англійський єврей. Та ми завжди знатимемо, що він – справжні козак.

Прізвище Девіда – «Духовни» — змінювалося від покоління до покоління, набуваючи сучасного звучання. Зокрема, його дід – єврейський емігрант з Бердичева – був Мойше Духовний, батько видозмінив своє прізвище, ставши Амрамом Дуковни, Девід же обрав середній варіант, відкинувши звук «й», але лишивши всередині прізвища літеру «х».



Дід Девід Мойше був журналістом (доволі успішним у єврейській діаспорі), батько – публіцистом та письменником, тож, думаю, Девіду Духовни з такими пращурами не складно було вжитися як у роль агента спецслужб у серіалі «Цілком таємно», так і справжнього письменника сучасних романів, адже натхнення в пошуках для своїх героїв він цілком міг отримати саме від своїх родичів.

  • Ленні та Зої Кравітц

Сучасній молоді добре відоме ім’я американської акторки Зої Кравітц – 31-річна зірка франшиз «Люди Ікс» та «Фантастичні звірі», фільмів «Після нашої ери» та «Шалений Макс» попри свою, скажімо так, смуглявість також має українське коріння. Отримала вона його від свого татуся, популярного у 1990-2000 роки рокера Ленні Кравітца. Так-так-так, підберіть свої щелепи з підлоги, цей ебанітовий красень, за яким стікали слиною чи не всі дівчата 1990-х років, — українець. Насправді, не так важко здогадатися, якщо розібрати саме прізвище музиканта – воно вам нічого не нагадує? Кравітц – Кравець…

Та не будемо тягнути кота за… хвоста. Дід Ленні (а отже, прадід Зої) на ймення Сеймур мав прізвище саме Кравець. Він був корінним киянином, який виїхав з України на початку ХХ століття. Сам Ленні розповідав, що його дід мусив тікати з Європи до Америки через переслідування євреїв. У Сполучених Штатах Сеймурові доля всміхнулась, напевно, набагато більше, аніж це могло б відбуватися в Україні. На жаль, це правда. Там він створив доволі відому та шановану родину, народив двох синів, які прославили українське прізвище в Америці, далі ж – й у всьому світі.



Старший син Сеймура Леонард Кравітц став героєм Сполучених Штатів, будучи посмертно удостоєний найвищої військової нагороди – медалі Пошани. Леонард дуже швидко побудував свою військову кар’єру, але трагічно загинув під час війни у В’єтнамі. Інший син киянина Сеймура Кравця – Сай – став режисером та продюсером новин на телеканалі NBC TV News. Коли в нього народився син, він вирішив назвати його на честь свого героїчного брата – Леонард Альберт. Сьогодні ж ми знаємо його за коротшою версією першого імені – Ленні.

Ви спитаєте: «А як же так вийшло, що в єврея з України народилися темношкірі нащадки?» Відповідь – Сай Кравітц закохався та одружився зі своєю колегою-тележурналісткою з Багам, афроамериканкою Роксі Рокер. Тож Ленні народився темношкірим, а коли прийшов час одружуватися йому, то побрався він з такою ж, як і сам, напівбілою-напівтемношкірою акторкою Лізою Бонем. До слова, Ленні та Ліза після кількох років розійшлися і зараз матір Зої Кравітц перебуває у шлюбі з молодшим від неї на 11 років «Акваменом» Джейсоном Момоа.

  • Сільвестр та Жаклін Сталлоне

Фото: glamurchik.tochka.net

Щоб відійти трохи від музики й більше таки поговорити про кіно, давайте згадаємо ще про одного відомого актора, ікону кінематографа 1990-х років Сільвестра Сталлоне. Цей випадок є доволі медійним, тому довго на ньому зупинятися не будемо.

Майкл (або ж Міхаель) Сильвестр Ґарденціо Сталлоне (таке в нього повне ім’я і в ньому відбиваються усі лінії його походження) – американський актор італійського та україно-єврейського походження. Матір Михайла Жаклін Френсіс Лабофіш-Сталлоне є наполовину француженкою, а наполовину – одеською єврейкою. По батьковій лінії її дідусь та бабуся (а отже прадід та прабабка Сільвестра Сталлоне) походять саме з України.



Обидва селебріті ніколи не приховували свого українського походження і в багатьох інтервю наголошували на своїй спорідненості з Одесою. 2008 року Жаклін Сталонне навіть навідалась до Одеси, де вона знову нагадала про своє (а отже, й Михайлове) походження.

До речі, у Мишка є молодший брат Франческо – музикант та співак. Найцікавіше, що саме брат пише саундтреки для фільмів Сільвестра Сталлоне.

  • Леонард Німой

Ще одна величина американського та світового кінематографу – Спок зі «Стар Треку» Леонард Сімон Німой. Обидва батьки Леонарда – українські євреї, які на початку ХХ століття втекли від радянської чуми з рідного Ізяслава (це Хмельниччина). Не відомо, чи були знайомі Макс Німой та Дора Спіннер за часів свого проживання в Ізяславі, чи зустрілись вже в Америці.

Макс Німой виїхав з України самотужки, подолавши польський кордон і рушивши далі на Захід. Дора Спіннер разом зі своєю матір’ю Сарою Мазур втекла з окупованої радянськими військами України у кінному товарному екіпажі, ховаючись під тюками сіна. 1925 року в Бостоні пара земляків узяла шлюб, а вже 1931 року в них народився майбутній всесвітньовідомий актор Леонард Німой.

Відомо, що в Леонарда був старший брат Мелвін, про якого, на жаль, інформації вкрай мало. Проте ми знаємо, що у Мелвіна народився син Джеффрі Німой – племінник Леонарда. Джефф відомий тим, що він адаптував для американського ринку історію про Діґімонів (він написав адаптацію, зрежисував її й навіть озвучив кількох персонажів). Головне заняття Джеффа – це написання сценаріїв для мультсеріалів та адаптація японських аніме, також він пише сценарії для сералів, інколи знімаючись чи озвучуючи окремих написаних собою персонажів.



Леонард же увійшов навічно у світовий кінематограф, зігравши кілька помітних ролей у фільмах та серіалах. Серед них, окрім згаданого культового Спока, — роль Періса у телесеріалі «Місія нездійсненна» першої половини 1960-х років (ну ви зрозуміли, Том Круз тоді ще під стіл пішки ходив), оригінальна «Зона сутінок» (так само перша половина 1960-х років), зіграв він у ранньому телесеріалі «Я, Робот» 1964 року (не за Айзеком Азімовим), озвучив Сентінела Прайма у фільмі «Трансформери 3».

Леонард Німой навіть взяв участь в американському фільмі, злегка дотичному до України – проєкті Алана Ґібсона «Жінка на ймення Ґолда». Це фільм про прем’єр-міністерку Ізраїлю Ґолду Меєр, яка народилась у Києві. Важливу роль у стрічці відіграють саме спогади жінки про своє дитинство в Україні. До слова, Леонард Німой доклався також і до ігрової індустрій – свій голос він подарував таким іграм, як «Civilisation 4» та «Kingdom HeartsBirth by Sleep».

  • Наталі Вуд

Ще одна американська актриса, про яку варто сьогодні поговорити, — це Наталія Захаренко. Це імя навряд чи вам щось скаже, проте ви будете здивовані (сподіваюся), коли дізнаєтесь, яку голлівудську актрису насправді так звали.

Народилась Наталія Захаренко у Сан-Франциско 1938 року. Загинула жінка у доволі молодому віці – 43 роки. Проте зараз не про це — ми маємо поговорити про те, яким чином Наталія Захаренко перетворилась на голлівудську зірку першого ешелону Наталі Вуд.

По батьковій лінії дід та бабуся Наталії – уродженці Харкова. 1917 року Степан Захаренко та Євдокія Савченко разом зі своїм сином Миколою, тікаючи від більшовиків, виїхали з Харкова до Владивостока, який на той час був також рясно заселений українцями. У Владивостоці 1918 року під час боїв у ході національно-визвольних змагань Степан Захаренко загинув від рук червоноармійців, після чого його дружина Євдокія виїхала з охопленої революцією країни до канадського Квебеку. Пізніше вона разом зі своїми дітьми оселилась у Сан-Франциско, де й зростав майбутній батько Наталі Вуд.



Матір Наталії – з родини корінних росіян, які також втекли від радянської влади за кордон. Сама Наталка вважала себе не стільки українкою, скільки росіянкою – через російську мову, якою спілкувалися батьки, та викривлено подану їй їсторію власної родини. Ну, ви, напевно, памятаєте усі ці «ми русскіє» вже навіть за незалежності України десь у Харкові, Херсоні чи Донецьку. Приблизно в такому дусі було все й у родині Наталії Захаренко.

До речі, це прізвище в Америці її батьки змінили на більш милозвучне для американців – Ґурдін. Їх донька пішла ще далі, й взяла собі ще звичніший для англомовних глядачів псевдонім – Наталі Вуд.

За свою, задавалося, коротку карєру Наталка встигла зіграти кілька десятків ролей, адже зніматися почала ще дитиною. Та справжня світова слава прийшла до акторки 1961 року після головної ролі у неймовірній «Вестсайдській історії», яку ми наполегливо радимо переглянути кожному. Далі були «Великі перегони» 1965 року, «Пенелопа» 1966, «Боб, Керол, Тед та Еліс» режисера Пола Мазурскі, який, вгадайте що? – саме так, також мав українське коріння. З повною фільмографією Наталі Вуд можна ознайомитися на Imdb або Вікіпедії, довго зупинятися на цьому не будемо. Зараз же варто сказати кілька слів про трагічну загибель акторки.



1981 року під час прогулянки на яхті зі своїм чоловіком, актором та продюсером Робертом Ваґнером, та другом сімї Крістофером Вокеном Наталі Вуд зникла з судна. Тіло акторки знайшли за кілька днів на узбережжі. Офіційна версія загибелі зірки «Вестсайдської історії» — нещасний випадок, проте в ході слідства на тілі жінки виявили синці та ушкодження, які їй могли завдати ще до настання смерті, а тобто у слідства виникли підозри, що жінку могли вбити. Певний час у вбивстві підозрювали чоловіка Наталі Вуд, він, здається, навіть кілька днів провів у відділку поліції, проте доказів умисного вбивства Робертом своєї дружини правоохоронці так й не змогли надати. Ані Роберт, ані Крістофер Вокен досі так й не змогли нормально пояснити, що сталося на яхті та яким чином і за яких обставин Наталі зникла з судна і загинула.

  • Лів Шрайбер

Ісаак Лев (частіше його ім’я звучить як Лів) Шрайбер – ще один відомий голлівудський актор, який має в своїх жилах часточку української крові. Актор сам в інтерв’ю розповідав, що він є своєрідною збірною одразу кількох європейських націй – українці, поляки, німці, швейцарці, австрійці, ірландці, шотландці. Згадок про єврейське коріння його батьків саме з вуст Лева ми так й не зустріли, але це теж доконаний факт.

Українська кров Леву Шрайберу дісталася від матері (її батько був українцем) й він не те, що нею пишається, але звертає на це увагу. Й не тільки в інтервю, але і у власній професії, адже 2005 року Лев зрежисував фільм «Все ясно», події якого відбуваються саме в Україні. Щоправда, нашу країну тут показано доволі своєрідно — як бідну країну «третього світу» з недолугими місцевими, більш подібними до циган, аніж до реальних українців. Не останню роль в такій подачі, напевно, відіграв й один з головних персонажів картини Алекс у виконанні фронтмену гурту «GogolBordello».



Нагадаємо, «GogolBordello» — це американський музичний гурт, створений українцем Євгеном Гудзем, в якому грають українці, росіяни та ізраїльтяни. Стиль гурту – це неймовірна просто суміш панку, рок-н-роллу, фолку та романсу. На виході маємо так званий «джипсі-панк», тобто, «циганський панк». До слова, у фільмі «Все ясно» головну роль зіграв молодий Елайджа Вуд.

Вертаючись до Лева Шрайбера. Актор ще одного разу торкнувся своєї історичної Батьківщини, зігравши у документальному фільмі «У пошуках Бабеля» роль українсько-єврейсько-російського письменника Ісаака Бабеля. Зйомки стрічки відбувалися в Україні, Росії та Америці, а оповідає вона біографічну історію загнобленого совєтською владою письменника родом з Одеси.

Тобто, навіть у фільмографії Лева Шрайбера Україна, окрім кровних пут, є доволі близькою темою.

  • Джордж Дзундза

Ще один українець Голлівуду, про якого варто згадати, — це Джордж Дзундза. Уявіть собі, що в цього українця за походженням є у своїй скарбничці навіть «Оскар»! До слова, він не єдиний оскароносний українець. Відзнаку кіноакадемії Джордж отримав 1978 року за провідну роль у фільмі «Мисливець на оленів». Це драма про війну у В’єтнамі, головні ролі в якій, окрім Дзундзи, зіграли Роберт Де Ніро та Крістофер Вокен, про якого ми вже згадували вище. До слова, головні персонажі фільму – це американці східноєвропейського походження (тобто, знову маємо американський фільм з певним українським присмаком).

Також Джордж Дзундза запамятався глядачам участю в фільмі «Основний інстинкт», де він зіграв детектива Гаса Морана – не велика, але памятна роль.

Що ж, окрім прізвища, є українського в Джорджа? Історія знайомства його батьків доволі драматична – обидва стали жертвами Другої світової війни, будучи вивезеними нацистами на примусові роботи до Німеччини. На жаль, імен його батьків знайти не вдалося, але доконано відомо, що батько Джорджа був пригнаний на роботи до Німеччини з території України, окупованої Росією, а матір – з «польської» Галичини.



Батьки Джоржа Дзундзи познайомилися на роботах у Німеччині й там же, у Розенгаймі, 19 липня 1945 року одружилися. Перші кілька років свого життя Джордж Дзунда поневірявся у таборах для біженців.

Відомо, що 75-річний на сьогодні Джордж був не єдиною дитиною в родині – він має ще й брата. Проте про нього детальнішої інформації теж не вдалося знайти.

  • Династія Єлиняків: Едді Керролл та Еріка Еленьяк

Василь ЄлинякВасиль Єлиняк

Тепер хочемо розповісти вам одну неймовірну історію про не менш неймовірну родину. Це буде короткий, наскільки це можливо, переказ величезного пласту історії окремо взятої династії.

7 вересня 1891 року до Квебеку з Ліверпуля прибув корабель «Орегон». На його борту були два товариші з села Небилів Іван Пилипів та Василь Єлиняк. Кілька років чоловіки побивалися, намагаючись заробити достатньо грошей, аби забрати з України до Канади свої сімї, і за два роки Єлиняку таки вдалося це зробити. В історію ці двійко — Іван та Василь — увійшли як перші українські переселенці до Канади, першовідкривачі, які заснували, в результаті, одну з найпотужніших українських діаспор в світі.



25 червня 1894 року Василь Єлиняк на пароплаві «S.SMONGOLIAN» привіз свою родину та ще шість сімей у Канаду. Тут він заснував містечко Една-Стар (нині – Чіпман в Альберті). Це було перше компактне поселення українців у Канаді. До слова, наразі на цій місцині розташовано екомузей «Калина-Кантрі». Василь Єлиняк став четвертим офіційним громадянином Канади (1 січня 1947 року набув чинності закон про громадянство Канади, усі жителі якої до того вважались британськими підданими. Саме Василь отримав свідоцтво про канадське громадянство під номером 4).

У Василя народилося вісім дітей та щонайменше 55 онуків. Усю генеалогію, напевно, нам дослідити не вийде, проте зараз коротко згадаємо про двох його синів.

Едді КерроллЕдді Керролл

Едді Керролл (уроджений Едвард Еленьяк – ну так, прізвище на американському континенті трохи трансформувалося) мало відомий в Україні, але в США на його роботі виросло не одне покоління. Так, Едвард переїхав з Канади до Сполучених Штатів, а ще точніше – у Лос Анджелес. Тут він спочатку спробував себе у музичній карєрі, проте великих успіхів не досяг. Хіба що написав для гурту «The Lettermen» пісню «How is Julie?», яка зараз є своєрідною американською класикою.

Відомим Едді Керролл став завдяки своїй багаторічній – 35 років! – озвучці популярного диснеївського персонажа Джиміні Крікета – цвіркуна з мультиків цієї фабрики дитинства, натхненням для якого став цвіркун з «Піноккіо». До слова, Керролл – не єдиний українець, причетний до «Диснея».



Так от, Едвард дарував свій голос цвіркунові в більшості мультфільмів та відеоігор, де з’являвся цей персонаж, з 1977 по 2008 роки й, навіть, після своєї смерті. Не стало Едді 2010 року, а в 2013 та 2014 роках його архівні записи використали для озвучування перевидання серії ігор «Kingdom Hearts». Звучить знайомо? Так, тому що ми в цьому матеріалі вже згадували про цю гру, коли говорили про Леонарда Німоя. Отак воно – великий світ, неосяжна Америка, а українці раз пораз зустрічаються між собою в найнеочікуваніших місцях.

Еріка ЕленьякЕріка Еленьяк

Вертаємося до Єлиняків-Еленьяків. Молодший брат Едварда Дейл Алан Еленьяк, надихнувшись успіхами брата у Голлівуді, й собі перебрався до Лос Анджелеса, аби випробувати й власну долю. На жаль, реалізуватися в якості актора Дейлу не вдалося, проте він знайшов себе у судовій практиці. А от відомою в модельній та акторській царинах стала його донька, онука першого українського емігранта в Канаді, Еріка Майя Еленьяк. Дівчина вперше зявилась на екранах у фільмі неймовірного Стівена Спілберга «Прибулець» у віці 12 років. Проте популярність Еріці принесли зйомки для чоловічого журналу «Playboy», де вона стала дівчиною місяця у липні 1989 року.

Саме тоді її карєра злетіла догори й дівчина отримала одну з головних ролей у серіалі «Рятівники Малібу», де вона знімалася з 1989 по 1992 роки. 1993 року дівчина знялася у веселій комедії «Селюки у Беверлі-Гіллз», лишень утвердивши свою популярність – попри всю дурнуватість та приземленість, фільм не лише відбив бюджет у 25 мільйонів доларів, але й зібрав у світовому прокаті ще приблизно стільки ж.



Далі у фільмографії Еріки безліч ролей у бойовиках та комедіях, які отримали меншу популярність у глядачів, проте на брак уваги дівчина навряд чи скаржилась. Варто зазначити, що 2004 року Еріка Еленьяк зіграла головну жіночу роль у телевізійному фільмі «Дракула 3000» разом з Куліо та Удо Кірком, також в її доробку участь у «Відчайдушних домогосподарках». Кар’єра Еріки триває й досі. Наразі останнім її фільмом значиться «Cor Values» 2018 року, а на сторінці акторки в Imdb повідомляється, що цього року вона має з’явитися в ролі Мерілін Монро у стрічці «Мерілін Монро повертається». Проте невідомо, на якому етапі наразі перебуває підготовка цього фільму.

  • Джордж Монтґомері

Останнім на сьогодні голлівудським актором українського походження, про якого ми хочемо вам розповісти, є зірка вестернів 1930-1940 років Джордж Монтґомері Летц. Пятнадцятий (!) син у родині емігрантів з Миколаєва народився 1916 року в невеличкому поселенні Брейді в штаті Монтана. На жаль, достовірних даних про його родину насправді дуже мало – як про батьків, так і про старших братів чи сестер знайти будь-що доволі складно. Проте сам Джордж неодноразово розказував про своє українське походження, стверджуючи, що його матір та батько походять саме з України.

Відомо, що окрім власних п’ятнадцяти дітей, його батьки всиновили ще чотирьох. Родина володіла великим ранчо, на якому й виховувався Джордж Монтґомері, вчившись співіснувати з конями, які в майбутньому й принесли йому світову славу.

Хлопець ріс здоровим, фізично розвиненим, окрім того, що вправлявся з конями, він ще й боксував – Джордж просто не мав шансів не стати зіркою справжнього чоловічого кіна першої половини ХХ століття. Вступивши до університету Монтани, юнак доволі швидко його покинув заради дитячої мрії – Голлівуду. Одразу за два дні після приїзду до «фабрики мрій» він вже взяв участь у першому в своїй карєрі фільмі – «Підкорення» 1937 року з Ґретою Ґарбо в головній ролі.



Поки цей фільм ще перебував у постпродакшені (як ми б це назвали нині), Джордж Монтґомері не втрачав часу й почав зніматися у фільмах студії «Republic Pictures» (зазначу, що в ті часи доволі жорсткою була «власність» кіностудій над акторами, які не могли брати участь в зйомках інших компаній, поки в них триває контракт з поточною). Першим таким фільмом став «Волоцюга, що співає» 1935 року. Далі Джордж знімається в одних стрічках з такими величинами тогочасного Голлівуду, як музикант Джин Отрі, «король вестернів» Джон Вейн (він зіграв свою першу помітну роль 1930 року, коли Клінт Іствуд тільки народився), «король ковбоїв» Рой Роджерс тощо. З кожним фільмом (а їх за всю карєру Джорджа Монтґомері було трохи менше сотні) він ставав все популярнішим, впізнаванішим та затребуванішим.

1938 року Джордж потрапляє до популярного телесеріалу «Одинокий рейнджер». 1939 року актор переходить до кіностудії «ХХ Century Fox», де перші кілька років його кар’єра задалася не дуже – він грає переважно другорядні ролі у мелодрамах не найкращої проби. Та вже 1941 року нащадок миколаївських фермерів отримує головну роль у фільмі «Акцент на любові», після чого починає здебільшого з’являтися на провідних ролях у фільмах цієї кінокомпанії.

Справжній злет кар’єри Джорджа можна пов’язати із фільмом «Оркестрові дружини», де він грає з живою легендою свінґу Ґленном Міллером. Далі у фільмографії Джорджа Монтґомері з’являються такі фільми, як «Роксі Гарт» (це рімейк німого кіна 1927 року, який сам був перероблений 1975 року на мюзикл, який, в свою чергу, пережив реінкарнацію 2002 року, ставши мегапопулярним тоді мюзиклом «Чикаґо»), «Китайська дівчина», «Коні Айленд» тощо.



Друга світова війна привнесла свої корективи у карєрний зліт актора, який робить вимушену паузу в зйомках, після чого вже не може поновити свою довоєнну популярність й покидає студію. Далі Джордж продовжує зніматися у безлічі низькобюджетних фільмів та телевізійних проєктів, поки, зрештою, сам не береться до режисерської роботи. Майже до самої своєї смерті Джордж Монтґомері не полишав улюбленого заняття, за що посмертно був нагороджений власною зіркою на Голлівудській алеї слави та Алеї слави у Палм Спрінґс, а у місті Плентівудд штату Монтана на його честь встановили памятник.

iconНАШІ в США

НАШІ в світі у Facebook iconНАШІ в світі в Telegram НАШІ в світі в Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *