Пт. Бер 29th, 2024

Скандал: Німецьке видавництво відмовляється визнати Крим українським

Українські дипломати в Німеччині вже понад рік намагаються домогтися від видавництва, яке друкує географічні мапи та атласи, відкликати продукцію, на якій Кримський півострів позначений як територія Росії, повідомляє портал “НАШІ”.

Німецьке видавництво Marco Polo ще 2017 року випустило атлас Європи Europa Maxi-Atlas 2017, на якому Крим було позначено у кольоровій гамі Російської Федерації. А днями українець, який проживає в Берліні, Сергій Каменський придбав мапу світу від 2016 року, на якій спостерігається та сама ситуація.

“Придбав дитині мапу в Берліні, аби географію підучила. Якого біса?!” – написав на своїй сторінці в Facebook Сергій, прикріпивши відповідну світлину.

Світлина ліворуч: ua.censor.net.ua; світлина праворуч: facebook.com/sergii.kamenskyi. Колаж: НАШІ в світі

Як виявилось, видавництво не перший рік ігнорує усі звернення щодо порушення законодавства й відмовляється виправити мапу України й “повернути” Крим в склад нашої держави. В одному із давніших пояснень представники компанії заявили, що їх політика полягає у “відображенні реальної ситуації”.

Варто зазначити також, що компанія Marco Polo позначає назви українських міст у російському поданні: Kiew (замість Kyiv), Odessa (замість Odesa). До того ж замість декомунізованої назви міста Дніпро на продукції видавництво значиться важке для сприйняття німцями Dnipropetrovs’k (чомусь в українському поданні назви).



Користувач Дмитро Пуха в коментарях під дописом Сергія Каменського оприлюднив офіційну позицію генерального консульства України в Мюнхені, в якому йдеться, що дипустанова вже понад рік намагається домогтися від видавництва відкликання усієї продукції, в якій Крим зазначено російським, й виправити цей недолік. Проте компанія на усі заходи консульства не реагує.

“Були і листи, і зустрічі з керівництвом видавництва. Тобто це не та ситуація, коли вони щось роблять просто помилково без розуміння ситуації. Вони все розуміють, але те, що Крим треба позначати російським – це їхня принципова позиція. Нам обіцяли підтримку в уряді Баден-Вюртембергу, в мерії Остфільдерна (побратим Полтави), але їхні можливості теж обмежені, адже це приватна компанія”, – йдеться у повідомленні консула України в Мюнхені Дмитра Шевченка.

Читайте також: Скандал: Міністерство культури Франції “подарувало” Крим Росії

До слова, українській громаді у Бельгії свого часу вдалося добитися того, щоб продукція цієї компанії була повністю вилучена з продажу. Тож, сподіваємося, в разі й подальшої відмови видавництва “повернути” Крим в Україну, подібне вийде зробити й українцям Німеччини.

Наразі єдиний засіб впливу, за словам представників генерального консульства України в Мюнхені, – писати до видавництва листи зі скаргами.



Ілля КОНТІШЕВ, НАШІ в світі

Нас можна знайти у Facebook: facebook.com/nashisvit; Telegram: t.me/nashisvit; Twitter: twitter.com/Nashsvit; VK.com: vk.com/nashisvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *