Чт. Бер 28th, 2024

Ближні курорти: Чим звабить туриста болгарське містечко Белиця

Болгарське місто Белиця розташоване в самому серці Рило-Родопського масиву, воно оточене столітніми зеленими лісами, в яких можна натрапити на три чарівні болгарські гори – Ріла, Пірін та Родопи. Це місто – адміністративний центр муніципалітету Белиця з населенням 11 тисяч мешканців, пише УКР.БГ.

Белиця
Сьогодні Белиця розвивається як туристичне місто. Прекрасно збережена природа та розвинена туристична інфраструктура дозволяють місту пропонувати активний та приємний відпочинок для поціновувачів екологічного та хобі-туризму. Шість туристичних стежок, дві з яких ведуть до Національного парку “Ріла”, проходять через різні екосистеми, де чергуються рослинні й тваринні спільноти.

Белиця
Ландшафт муніципалітету вражає уяву високими, піднесеними більш ніж на 2 500 метрів над рівнем моря гірськими вершинами. Зачаровує красою чистих льодовикових озер, казковою атмосферою глибоко врізаних гірських річкових долин, покритих великими хвойними лісами. На гористих схилах Ріли, за 12 кілометрів від Беліци, в місцевості “Андріанів чарк” розташовано Центр реадаптації танцюючих ведмедів.

Белиця
Він прихистив постраждалих тварин не лише з Болгарії, але також із Сербії та Албанії, забезпечуючи їм спокійне життя в природному середовищі. Так, оточені турботою фахівців з поведінки бурих ведмедів, вони можуть проявити свої дикі інстинкти.

“Влітку тисячі туристів відвідують парк”, – ділиться міський голова Радослав Реванскі.



Територія муніципалітету Белиця багата на стародавні пам’ятки культури. Тут можна побачити фракійські святилища, руїни церков та каплиць, рештки фракійського поселення. Про багате історичне минуле муніципалітету та способу життя протягом століть свідчать й експонати Історичного музею, розташованого в центрі міста.

Белиця

Велика частина селищ муніципалітету туляться у високогірній частині Західних Родоп. Цей район визнано місцеперебуванням світового значення і включено до Переліку глобальних екорегіонов, згідно із Всесвітнім фондом дикої природи. Виняткові природні дані виводять на передній план розвиток туризму та його виокремлення як основної галузі економіки цього регіону.



Белиця має в своєму розпорядженні мережу готелів, оснащених усіма зручностями для туристів. Вони розташовані, в основному, в місті та в гірському курортному комплексі “Семково”.

Белиця

Комплекс розташовано за 17 кілометрів від Белиці, серед широких полян, в оточенні смерекових і соснових лісів. Місцерозташування та кліматичні умови є чудовою передумовою для короткочасного та довготривалого відпочинку й розвитку зимових видів спорту. А влітку “Семково” пропонує відмінні можливості практикувати річний маршрутно-пізнавальний та еко-туризм.

“Ми хочемо розвинути “Семково” як цілорічний курорт”, – пояснює міський голова Белиці Радослав Реванскі.



У місцевості відбувається зимове свято “Белиця-Семково”, яке цього року зібрало сотні людей в цій мальовничій місцевості.

Белиця

Під час свята традиційно відбуваються спортивні змагання – зі швидкісного спуску на лижах, міні-футболу, перетягуванню каната, стрибків у мішках, бриджу та настільного тенісу; шахові турніри, а також фольклорний концерт місцевих колективів та гостей з Македонії.

Основна сільськогосподарська культура, яку вирощує місцеве населення, – це тютюн, а в тваринництві переважають вівчарство й розведення великої рогатої худоби.

Белиця

Місцева економіка представлена, в основному, малими цехами.

“Основний розвинений бізнес – це деревообробка, у нас є також безліч швейних цехів. З огляду на нашу близькість до Банско, в зимовий сезон велика частина мешканців ангажована в туристичній галузі. Також частина населення працює на курорті Семково”, – розповідає голова муніципалітету Белиця Радослав Реванскі.



Також він додає, що в муніципалітеті відчувається найвищий рівень безробіття в області, але робиться все можливе для подолання цього факту.

“Ми беремо участь у різних програмах і намагаємося створити умови для розвитку бізнесу й підприємництва в муніципалітеті”, – заявляє Реванські.

Белиця
Світлини (9): ukr.bg

У літній сезон туристів приваблює прохолода поблизу безлічі валялень, які й нині використовуються мешканцями Белиці для прання килимів та ковдр. Ця давня суспільна пральня, по суті, являє собою велике дерев’яне корито з отворами, в якому вода з річки закручується й відпирає килими.



Валяльні, які є етнографічною пам’яткою, зроблені майстрами-теслями з Белиці, оскільки колись столярна справа в місті була добре розвиненою як ремесло. І в наші дні можна побачити строкаті килими, випрані й вивішені сушитися на дерев’яних перилах – мальовнича строката пляма на тлі гірського пейзажу.

Нас можна знайти у Facebook: facebook.com/nashisvit; Telegram: t.me/nashisvit; Twitter: twitter.com/Nashsvit; VK.com: vk.com/nashisvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *