Вт. Бер 19th, 2024

В Чеській Республіці планують полегшити життя українських заробітчан

У Чехії прагнуть “позбавити роботи” мафію, яка наживається на українських заробітчанах. Зокрема, парламент Чехії схвалив у першому читанні важливі зміни в Закон про перебування іноземців. Наразі зміст законопроекту вивчають парламентські комітети з питань безпеки і закордонних справ, повідомляє видання “West News”.

Повідомляється, що екс-міністр внутрішніх справ Чехії Мілан Хованец вніс пропозицію, аби дозволи на роботу оброблялися тільки на території Чеської Республіки.



“Робочі дозволи будуть оброблятися лише в Чеській Республіці, куди трудові мігранти прибудуть як звичайні туристи. Це дозволить чеським компаніям залучати більше співробітників з України, в обхід міжнародної мафії, яка наживається на цих людях. А вони багато чого можуть робити у нас. Це спосіб обмежити джерело доходів організованої злочинності”, – заявив Хованец на засіданні Комітету з питань безпеки, обговорюючи поправки уряду щодо Закону про перебування іноземців.

Законопроект також вводить обов’язкові інтеграційні курси для мігрантів, які іноземці будуть зобов’язані пройти після переїзду до Чехії. Таким способом МВС Чехії хоче вчасно адаптувати нових мігрантів до життя в країні. На курсах іноземців ознайомлять з правами і обов’язками, місцевими традиціями, звичаями, європейськими цінностями. Курси відбуватимуться в Центрах підтримки інтеграції іноземців у всіх областях Чехії. До 2020 року держава готова виділити на ці центри і курси 142 мільйонів крон.



“Невиконання цього курсу буде злочином, за який загрожує штраф в десять тисяч крон”, – зазначив заступник міністра внутрішніх справ Петр Млсна.

Варто зауважити, що такі нововведення стосуватимуться лише іноземців з країн, які не входять до Європейського Союзу.

Читайте також: То біженці, чи допомога економіці: Ким є українські мігранти для Чехії?

Також зміни дозволять вводити квоти на економічних мігрантів, щоб знизити навантаження на чеські консульства за кордоном. Квоти, в першу чергу, стосуються трудових мігрантів, але за необхідності їх можуть ввести і для іноземних підприємців.

“Уряд повинен передбачити, що, наприклад, в Україні може бути подано тисячу заяв на роботу вже цього року”, – заявив Млсна.



Міністр внутрішніх справ Чехії Ян Хамачек також вніс поправку про прискорення процедури анулювання дозволу на перебування іноземця, який повторно вчинив умисний кримінальний злочин. За словами Хамачека, нині процедура позбавлення дозволу на перебування може тривати 2 роки. Міністр пропонує скоротити її до півроку і починати після трьох судимостей.



Більше про новини української громади у Чехії читайте на сторінці у Facebook “НАШІ в Чехії”

Нас можна знайти у Facebook; Telegram; Twitter; Pinterest.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *