Вт. Бер 19th, 2024

Проблема №1 українців у Польщі – небажання держави легалізувати закордонних працівників

Щораз більше людей з України перетинають кордон аби змінити своє життя на краще. Зважаючи на різницю в зарплатах і війну з Росією, значний потік трудових мігрантів уже нікого не дивує. Водночас і життя в Польщі далеке від омріяного, пише Наша Польща.

Одна з головних проблем у тому, що “поляки не хочуть давати легальної роботи”. Голова міжгалузевої профспілки українських працівників у Польщі Юрій Карягін у програмі “Money. To się liczy” власне й розповів про основні проблеми, які докучають українцям у Польщі.



А проблемою №1 він назвав небажання польських підприємців легально працевлаштовувати українських заробітчан. Це і стало однією з причин, яка спонукала до створення профспілки українців у Польщі. Та не тільки це.

За словами голови Спілка бореться за створення в Польщі системи, завдяки якій диплом про отримання вищої освіти в Україні буде визнаватися й у Польщі. На сьогодні українські медсестри, лікарі, юристи, інженери та інформатики, які хочуть працювати в Польщі, стикаються з проблемою визнання українських дипломів (так званою нострифікацією). Водночас голова профспілки розуміє необхідність знання, до прикладу, лікарями польської мови для спілкування з пацієнтами, та приписів і законів, які регулюють функціонування служб охорони здоров’я в Польщі. Та заповнити прогалини таких знань, на його думку, могло б додаткове навчання.

Водночас Юрій Карягін не приховує того, що багато українців трактує Польщу тільки як транзитну країну. Багато хто, має бажання їхати далі на захід, де заробітки кращі, ніж тут. Якщо у Польщі український працівник заробляє в середньому €600-700, то у Німеччині – принаймні €1200.



Разом із тим голова Спілки зазначає, що у Німеччині українським профспілкам вдалося налагодити тісну співпрацю з тамтешнім урядом, який допомагає українцям адаптуватися до місцевого ринку праці. Натомість у Польщі такої допомоги немає. Отож і не дивно, що значна частина українців розмірковує про подальшу міграцію до західної Європи.

“Для нас найважливішою є справа легальної праці в Польщі” – наголошує голова української профспілки, зазначивши, що з цього приводу написав листа до прем’єр-міністра Матеуша Моравецького та Президента Польщі Анджея Дуди.

Більше про новини української громади в Польщі читайте на сторінці у Facebook “НАШІ в Польщі”

Нас можна знайти у Facebook; Telegram; Twitter; Pinterest.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *