Чт. Бер 28th, 2024

Загибель українця в Кракові: Що сталося та як запобігти подібним випадкам?

У неділю, 14 жовтня, прокуратуру повідомили, що в інтернаті на Новій Гуті знайшли тіло 16-літнього українця. Журналісти видання “UAinKrakow” з дізналися, що могло бути причиною його смерті. Офіційних даних судово-медичної експертизи наразі не оприлюднено.

Як пише журналістка видання Ольга Менько, 16-річний українець їхати до Польщі на навчання не хотів, зробив це із примусу матері. Жінка виховувала сина одна й була переконана, що таким чином хлопець матиме краще майбутнє. Він важко сприймав переїзд та погано адаптувався у новій країні.



За інформацією “UAinKRAKOW”, український студент задихнувся газом. Чи це справді був суїцид, чи передозування (юнак вдихав різні речовини раніше й в Україні), наразі з’ясовує прокуратура. Тим часом у середовищі батьків та мігрантів розгорілася дискусія. Дехто знав родину загиблого і вважає, що примусовий переїзд та складна адаптація могли бути причиною суїциду, інші, натомість, говорять про те, що це всього лише передозування.

Журналісти попросили описати ситуацію в інтернаті одного з психологів, яка разом з колегою розмовляла з дітьми після загибелі хлопця.



“У краківських інтернатах на сьогодні проживає досить велика кількість дітей з України. Більшість із них неповнолітні. З яких причин діти приїхали навчатися до Польщі, добровільно чи з примусу батьків, – питання залишається відкритим. Дуже не хочеться думати, що в ХХІ столітті при наявності широкого спектру інформації та можливостей, дорослі втілюють свої амбіції через дітей. Чи абсолютно кожна дитина готова залишати свій дім та їхати вчитися в іншу країну – це також тема, яка вимагає діалогу.

Складний перехідний вік, адаптація, часто незнання іншої мови, розрив із батьками і старими друзями, пошук нових знайомств накладають свій відбиток. І дитина не справляється.

З одного боку ми вважаємо, що такий підхід загартовує й дитина швидше дорослішає, вчиться пристосовуватись до складних реалій. З іншого боку, ми усі відрізняємось своїм темпом і така “шокова терапія” – не завжди ідеальне розв’язання”, – говорить психолог.



Також фахівець розповідає, що варто робити, аби учні, які перебувають далеко від батьків, відчували себе комфортніше:

“Від дітей та підлітків багато вимагають. Найбільше – щоби вони вели себе адекватно і по-дорослому. Почуття і потреби підлітків часто бувають знецінені дорослими, які вважають це дурницею. Вони переконані, що дітям треба більше думати про майбутнє. А підлітки живуть “тут і зараз”.

Проживаючи процес дорослішання, вони мало отримують підтримки та розуміння, лише повчання і критику. В період сепарації вони не чують рідних і вчителів, але їм все одно потрібен наставник, який розумітиме їх потреби. Дуже необхідні душевні зустрічі та дискусії з компетентними людьми на теми, що їх хвилюють, адже це допоможе встановити душевну рівновагу, і справитися з непростими життєвими ситуаціями.

На сьогодні фундація “Зустріч” і психологи готові працювати та допомагати безкоштовно. Будь-який студент чи батьки можуть звернутися до нас по допомогу чи консультацію. Нагадаю лише, що для неповнолітніх дітей потрібно мати письмову згоду батьків”, – додає психолог.



Телефони, куди можна звернутися по допомогу (на цих інфолініях розмовляють польською)

Кризовий телефон довіри: 116 123

Кризовий телефон довіри 116 123 був створений для тих, хто з різних причин не має можливості безпосереднього контакту з психологом. Пропозиція скерована до дорослих осіб, які потребують підтримки та поради психолога.

Поради дають консультанти з Інституту психології здоров’я Польського психологічного товариства. Інфолінія діє щодня з 14:00 до 22:00.

Безкоштовний телефон для ситуацій, коли зникла дитина чи підліток: 116 000

Телефон 116 000 скерований до батьків та опікунів, у яких зникла дитина, до дітей, які вважають, що пропали, а також до усіх осіб, які можуть допомогти  в розшуках.

З’єднання безкоштовне. Інфолінія працює з понеділка по п’ятницу з 13:00 до 17:00. В суботу та неділю – з 11:00 до 13:00.



Телефон для батьків та вчителів у справах безпеки дітей: 800 100 100

Не знаєте, як допомогти своїй дитині? В школі, в якій навчаєтесь, трапляються випадки агресії та насильства? Дзвоніть на інфолінію “Телефон для батьків та вчителів у справах безпеки дітей”.

Інфолінія працює з понеділка по п’ятницю з 12:00 до 15:00.

Телефон довіри для дітей та молоді: 116 111

Маєш проблеми в школі або вдома? Хочеш з кимсь порозмовляти ? Подзвони на інфолінію “Телефон довіри для дітей та молоді”, де можеш отримати допомогу.

УВАГА!  116 111 не є телефоном екстреної допомоги. Якщо справа вимагає негайного втручання поліції, пожежної чи швидкої медичної допомоги – дзвони на екстрений номер 112.



Ольга МЕНЬКО, UAinKRAKOW

Більше про новини української громади в Польщі читайте на сторінці у Facebook “НАШІ в Польщі”

Нас можна знайти у Facebook; Telegram; Twitter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *