Чт. Бер 28th, 2024

Влада Швеції хоче депортувати з країни 6-річного українського сироту (ФОТО, ВІДЕО)

Денисові сповнилося шість років у квітні – трохи більше місяця після того, як його матір було знайдено мертвою в квартирі в Седертельє. Біологічний батько хлопчика відмовився від нього, тож маленький українець, який опинився далеко від рідної країні, фактично лишився сиротою, пише портал “НАШІ в світі” з посиланням на шведське видання Expressen.



Тепер же Шведська міграційна служба вирішила, що Денис має бути депортованим назад до України, де в нього нікого немає і він, швидше за все, опиниться в дитячому будинку.

Зазначимо, що 9 листопада 2017 року шестирічний Денис подав заяву на отримання дозволу на проживання в Швеції. Хлопчик зазначив свою матір, на той час ще живу, в якості особи, яка ним опікуватиметься. Жінка в свою чергу подала документи на возз’єднання зі своїм партнером.

Матір Дениса було знайдено мертвою в квартирі, яку вона винаймала в Седертельє, 10 березня цього року. Поліція заарештувала людину, яку підозрюють у вбивстві жінки. Проте пізніше поліція зняла підозру. На думку прокурора Емми Ольссон, відсутні докази того, що жінку й справді було вбито.

Бабуся та дідусь хлопчика просять лишити Дениса з ними

Сьогодні Денис живе зі своїми дідусем та бабусею, які жили в Швеції протягом шести років й подавали заявку на усиновлення хлопчика. Але міграційна служба вирішила, що хлопчика необхідно депортувати до України. І це попри те, що в нього там нікого не лишилось і на нього чекає дитячий притулок.

Це підтверджує й опікунка Дениса Мідія Суфі. Вона говорить, що хлопчик й справді лишився повним сиротою.

Відео (1) та світлини (2): expressen.se

– На вашу думку, йому буде добре в дитячому будинку в Україні?

– Звісно, що ні!

Мідія Суфі наголошує на жахливій ситуації, в якій опинився хлопчик: його матір загинула, а батько через суд відмовився від нього. Депортація стане для нього ще більшою трагедією.

“Тоді він також втратить своїх бабусю та дідуся. Вони є його єдиною безпекою. Це означає, що він втратить усіх своїх родичів”, – говорить Мідія Суфі. 



Рішення міграційної ради

15 серпня Мідія Суфі подала заяву, аби припинити процес депортації. Але 11 жовтня надійшло повідомлення про те, що Шведська імміграційна служба скасувала рішення про припинення депортації Дениса.

“Рішення про депортацію вже надійшло до поліції”, – з сумом говорить опікунка.

Той факт, що бабуся й дідусь мають намір всиновити Дениса ніяк не вплинув на рішення міграційної служби.



“Дані про те, що мати Дені померла, що його батько відмовився від нього і не може про нього піклуватися, – це нові обставини. Навіть зв’язок Дені зі Швецією, частково через партнера його матері та частково через його родичів, які ініціювали процес усиновлення, є новими обставинами. Міграційна служба, однак, вважає, що ці обставини не нівелюють рішення про повернення Дениса до України”, йдеться у рішенні.

Шведська міграційна служба зазначає, що рішення про депортацію також ухвалено “з урахуванням інтересів дитини”. Таким чином, 6-річний Денис вже найближчим часом може опинитися в Україні, повністю позбавлений опіки рідних та близьких, які у нього залишаться у Швеції.



Маттіас КНУТСОН, Expressen

Переклад – Ілля КОНТІШЕВ, головний редактор порталу “НАШІ в світі”

Більше про новини української громади в Швеції читайте на сторінці у Facebook “НАШІ в Швеції”

Нас можна знайти у Facebook; Telegram; Twitter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *