Вт. Бер 19th, 2024

Польську премію “За людську гідність” передали родичам ув’язненого в Росії Олега Сенцова

Під час офіційного візиту до Києва в суботу, 1 грудня, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович провів церемонію вручення польської нагороди “За людську гідність” родині ув’язненого в Росії кінорежисера Олега Сенцова, повідомляє “Новинарня”.

Українського режисера, якого незаконно затримали у Криму та засудили у Росії, відзначили премією “Pro Dignitate Humana”. Цю відзнаку Чапутович вручив сестрі  Сенцова Наталії Каплан.



Вручення відбулося в будинку митрополита на території Софіївського заповідника.

“Наданням цієї нагороди Польща висловлює свою підтримку пану Олегові Сенцову, який в очах усієї міжнародної спільноти є символом вічної боротьби заради прав людини. Я водночас гірко шкодую, що не можу особисто вручити цю нагороду лауреатові”, – сказав Яцек Чапутович.

За словами Наталії Каплан, Олег продовжує відновлюватись після голодування, однак із цим є проблеми. Наразі його лікують місцеві лікарі у в’язниці, незалежних до нього не пустили.



“Ця премія дійсно важлива, адже так міжнародна спільнота показує свою підтримку Олега. А витягнути його з в’язниці можуть лише політики”, – додала сестра політв’язня.

Як розповів присутній на церемонії голова УІНП Володимир В’ятрович, нагородження Олега Сенцова відзнакою “За людську гідність” у першому ряду вітав зокрема лідер кримських татар Мустафа Джемілєв – дисидент і політв’язень радянських часів, який також голодував під час ув’язнення.

Світлина: novynarnia.com

Нагадаємо, українського режисера, активіста “Автомайдану” Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі. Його соратник Олександр Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.



14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведмідь” у місті Лабитнанґі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри з відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі. 9 серпня російська омбудсменка оприлюднила його фото з колонії.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати по дві ложки поживної суміші на день.



Мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова Дмітрій Дінзе розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, проте він відмовлявся припиняти голодування.

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнанґі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі. Міська рада Парижа зробила Сенцова почесним громадянином міста.

Наприкінці вересня через погіршення здоров’я Олега вивозили із зони до цивільної лікарні Лабитнанґі та показали фото його обстеження.



5 жовтня заступник директора Федеральної служби виконання покарань Росії генерал-лейтенанта Валєрій Максімєнко заявив, що Сенцов припиняє голодувати з 6 жовтня, і його виводитимуть із голодування московські дієтологи.

Олег підтвердив це в листі, зазначивши, що альтернативою було його примусове годування. Після 145-денного голодування він вибачився перед тими, “кого підвів”.

7 жовтня речниця зовнішньополітичної служби ЄС оголосила вимогу до Росії надати Сенцову лікування та випустити його і всіх українських політв’язнів.

Під час голодування Сенцова нагородили премією Європарламенту імені Сахарова та присудили йому премію імені Маґнітского.

Головна світлина: архів.

iconНАШІ в Росії

НАШІ в світі у Facebook iconНАШІ в світі в Telegram НАШІ в світі в Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *