Вт. Бер 19th, 2024

В Ірані заявили, що винний у збитті українського літака вже за ґратами

Людина, яка збила український літак в небі над Тегераном, нині перебуває за ґратами. Про це в інтерв’ю німецькому журналу “Der Spigel” розповів міністр закордонних справ Ірану Могаммат Джавад Заріф, передає агенція MEHR.

На запитання, чому іранському уряду знадобилося три дні, аби оголосити, що літак був збитий, Заріф відповідає:

“Це була складна ситуація у важкий час”.



Далі чиновник намагається піти від теми, звинувачуючи США у збитті іранського літака 32 роки тому:

“Іншим необхідно значно більше часу. Майже 32 роки тому США збили іранський пасажирський літак. Вони досі не висловили офіційного вибачення. Американський офіцер, який відповідав за його збиття, навіть отримав медаль. Тим часом іранський чоловік, який збив український літак, зараз у в’язниці”.

На питання журналістів, коли він дізнався, що літак збили іранці, Заріф відповідає:

“У п’ятницю вдень, за два дні після того, як це сталося. Тоді високі чині в армії дійшли остаточного висновку, що це помилково хтось зробив. Щойно про це повідомили революційному лідеру, він оприлюднив цю інформацію”.

Німецькі журналісти продовжили тему питанням, чи сприятиме Іран міжнародному розслідуванню.



Могаммат Джавад Заріф відповів, що до участі в розслідуванні запрошено українську сторону, представників Міжнародних авіаліній України та “Boeing”:

“Ми відкриті для участі інших. Ми проводимо належне розслідування на основі міжнародних вимог”.

Нагадаємо, 8-го січня 2020-го року після вильоту з тегеранського летовища імені Імама Гомейні літак “Міжнародних авіаліній України” був збитий двома іранськими ракетами російського виробництва. На борту повітряного судна перебували 176 осіб – вони всі загинули. Серед загиблих було одинадцять українців – двоє пасажирів та дев’ятеро членів екіпажу. Також в катастрофі загинули громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН та Великої Британії.

Світлина: ukrinform.ua.



НАШІ в світі у Facebook iconНАШІ в світі в Telegram НАШІ в світі в Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *