Пт. Бер 29th, 2024

І знову через Росію: В Болгарії почалися утиски українців

Голову Спілки українських організацій у Болгарії “Мати Україна” Олену Коцеву викликали до поліції для надання пояснень щодо нібито обурливого коментаря на адресу голови Російської православної церкви Кирила (Гундяєва), повідомляє Главком.

Основною причиною зацікавлення поліцейських став коментар під статтею видання “Фактор” під назвою “Посольство України обурилося заявою патріарха Кирила”, в якому Олена Коцева написала:

“Як громадянка Болгарії і українка я обурена до глибини душі російською пропагандою, яка струмує в вечірньому ефірі БНТ (Болгарського національного телебачення). Інтерв’ю з патріархом Кирилом є 100-відсотковою провокацією проти України і проти Болгарії. Журналістам в БНТ має бути соромно. Якщо вирішили ставити питання, пов’язані з агресією РФ проти України, то могли хоча б трохи дізнатися про оцінки дій РФ проти України в світі. Чи ви не бачите далі свого носа?”

Світлина: glavcom.ua

У поліцейському  управління повідомили, що викликали жінку з приводу обурливого коментаря про “нахабне і  брехливе інтерв’ю по БНТ про пана Гундяєва, за сумісництвом патріарха РПЦ”, пише видання.

За словами пані Коцевої, у Головній дирекції по боротьбі зі злочинністю (ГДБОЗ) її попросили написати пояснення з приводу свого коментаря і пообіцяти не повторювати подібного. Однак через відмову це зробити співробітник поліції почав погрожувати їй і обіцяв затримати на 24 години. Після втручання адвоката на Олену Коцеву був складений протокол, в якому її попередили, щоб вона “не загрожувала безпеці країни та вела себе згідно із законом”.

“Виявилося, що в цих словах ГДБОЗ бачить загрозу своєму існуванню (існуванню Болгарії)… і закликали мене, громадянку Болгарії, не загрожувати… (Росії!)”, – пояснює Коцева.

Відзначимо, що конфлікт між громадськими активістами та владою Болгарії розпочався на початку березня, коли пізно ввечері до українських і болгарських громадян почала навідуватися поліція з метою попередження поведінки під час візиту голови РПЦ Кирила до Болгарії “з нагоди 140-річчя від часу звільнення Болгарії від османського ярма”.

3 березня в Софії президент Болгарії висловив подяку всім націям, які брали участь у визвольній війні, в тому числі й українцям, але голова РПЦ Кирило наголосив на тому, що Болгарію визволяла саме Росія.

Офіційний Київ відреагував на поведінку керівника російської церкви. Посол України в Болгарії Микола Балтажи в ефірі телеканалу “ТБ Європа” заявив, що Росія намагається переписати історію, кожен раз чинить опір вшануванню героїзму українських солдат під час російсько-турецької війни.

Майже за місяць після цих подій правоохоронці Болгарії почали викликати до відділків раніше “попереджених” громадських активістів. Посольство України в Республіці Болгарія висловило з цього приводу свою стурбованість як фактом тиску на активістів, так й “антиукраїнськими висловлюваннями” патріарха Кирила як в соцмережах, так й у інтерв’ю Болгарському національному телебаченню під час його візиту до Республіки Болгарія.

Читайте нас у Telegram: t.me/nashisvit; у Facebook: facebook.com/nashisvit; у Twitter: twitter.com/Nashsvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *