Чт. Бер 28th, 2024

ТОП-7 райських локацій, знищених туристами

Географічний характер островів робить їх особливо вразливими до перенаселеності. Іншими словами, на них бракує місця для нескінченного потоку туристів. От деякі приклади островів, багато з яких колись були недоторканими, проте сьогодні потерпають від власної популярності, пише ZIK.

Острови Пхі-Пхі, Таїланд

Світлина: myplanet.com.ua

Двадцять років тому цей маленький архіпелаг в Андаманському морі був справжнім раєм та ідеальним місцем для зйомки екранізації роману Алекса Ґарленда “Пляж” про пошук незайманого туристами куточка світу. Зараз щонайменше 5000 людей щодня прибувають на екскурсію з галасливих материкових курортів Крабі та Пхукет, перетворюючи колись безлюдну лагуну Майя Бей, у якій зняли значну частину фільму, на гамірне місце для селфі. Ситуація стала настільки серйозною, що тайська влада оголосила про плани цього літа повністю закрити Майя Бей на чотири місяці (з 1 червня до 30 вересня), щоб відновити навколишній кораловий риф. Ця тактика була використана на інших тайських пляжах, проте затока Майя буде вперше закрита для мандрівників.

Коли знімали фільм “Пляж”, Таїланд все ще вважався досить непопулярним місцем для відпочинку. Сьогодні ситуація змінилася. Минулого року країну відвідало 35,4 мільйони осіб, у порівнянні з 5,3 мільйонами осіб 1990 року. 2018 року Таїланд, за прогнозами, відвідає 37,6 мільйонів туристів.

Боракай, Філіппіни

Світлина: traveltheworld.com.ua

Хоч не так разюче, як у Таїланді, але на Філіппінах також спостерігається туристичний бум. 1990 року трохи більш одного мільйону осіб відвідало цю країну, минулого року ця цифра становила 6,6 мільйонів осіб. І майже третина цих туристів – понад 2 мільйони – відвідала один крихітний острів Боракай, площа якого становить усього 10,32 км², а чисельність населення – лише 30 000.

2012 року журнал “Travel+Leisure” назвав його найкращим островом у світі, значною мірою через білосніжний пісок Білого пляжу. Сьогодні, за словами президента Філіппін, Родріго Дутерте, острів перетворився на  “вигрібну яму”. Це твердження прозвучало після того, як у мережі набуло популярності відео, на якому видно нечистоти, які стікають безпосередньо у сині води Боракаю. Скандальний лідер різко розкритикував місцеві органи влади та відправив цільову робочу групу, щоб врятувати острів від екологічної катастрофи. Інспектори виявили понад 800 екологічних порушень.

Планується, що Боракай буде закритий для туристів протягом шести місяців, починаючи з 26 квітня. Це дасть час для капітального ремонту інфраструктури острова. Проте після його відкриття не слід очікувати на повернення екотуризму. Минулого місяця філіппінський уряд підписав угоду з компанією із Макао щодо будівництва на узбережжі острова казино.

Косумель, Мексика

Світлина: 360mag.bg

Цей острів у Карибському морі біля східного берега мексиканського півострову Юкатан колись був тихим місцем, яке населяло кілька сотень мешканців, тут було декілька церков та руїни часів майя.

Згодом до острова почали прибувати круїзні кораблі. Глибоководний причал було збудовано у 1990-х роках, що дозволило великим суднам пришвартовуватися біля його берегів (тим самим руйнуючи коралові рифи острова), і сьогодні це активний круїзний порт, до якого щорічно прибуває близько 3,6 мільйонів туристів (майже всі з Флориди). Для порівняння, до Венеції, мешканці якої регулярно протестують проти присутності круїзних суден, приїжджає лише 1,6 мільйонів мандрівників. Додайте до цього ще 541 558 осіб, які щороку прилітають до аеропорту Косумель, і ви зрозумієте, чому острів потрапив до нашого списку.

Венеція, Італія

Світлина: razgradnews.net

Жоден перелік переповнених туристами місць не буде повним, якщо не згадати про Венецію. Вона, безумовно, протягом століть привертала увагу туристів. Проте вельможі XVIII століття, які прибули до неї під час своїх гран-турів, знайшли місто, сповнене справжніми венеціанцями.

Сьогодні відвідувачі не натраплять на нікого іншого, окрім як на таких самих туристів, як вони. Насправді, зі щорічним потоком туристів у 22 мільйони осіб, кількість самих мешканців зменшилася до 50 тисяч. І, як стверджують місцеві ЗМІ, якщо депопуляція буде продовжуватися такими ж темпами, у Венеції до 2030 року не залишиться жодного мешканця.

І хоча уряд запровадив нові заходи щодо заборони великих круїзних суден, вони становлять лише невелику частину річної кількості туристів Венеції. Влада також намагається вирішити цю проблему, заборонивши нові готелі та ресторани швидкого харчування. Нещодавно навіть було запропоновано брати плату за вхід на площу Святого Марка.

Балі, Індонезія

Світлина: t.itmgroup.ru

Індонезія 2017 року привітала 13,7 мільйонів закордонних туристів, у порівнянні з приблизно 2,2 мільйонами 1990 року. І кожен третій турист (4,5 мільйонів осіб) відвідав острів Балі.

Перетворення Балі із затишного куточка на міжнародний курорт розпочалося 1963 року, з будівництвом готелю Bali Beach у Санурі. До цього часу на острові було лише три готелі. Проте з будівництвом міжнародного аеропорту Нгурах-Рай 1970 року, їх стало безліч. Санур й надалі залишається туристичним центром, водночас до нього приєдналися Кута, Семіньяк, Убуд, Нуса-Дуа та Пекату.

Зростання відвідувачів призвело до екологічних проблем на острові. Наприкінці минулого року Балі оголосив про “надзвичайну ситуацію зі сміттям” після того, як деякі з найпопулярніших пляжів країни було вкрито горами пластикових відходів.

Звичайно, провина за це лежить не лише на туристах, але й на байдужих мешканцях, проте мандрівники явно не допомагають у вирішенні цієї проблеми.

Піг-Біч, Багамські острови

Світлина: dailystar.co.uk

На цьому острові живе ціла колонія свиней – окрім кількох козлів та бродячих котів, вони є єдиними постійними мешканцями острова. Як вони туди дісталися? Найпереконливіша теорія – їх завезли туди для пожвавлення туризму.

Якщо це так, то задум спрацював. Морські екскурсії на острів набули нечуваної популярності, а кожен наступний турист, таке враження, намагається перевершити останнього за оригінальністю зображення, яким зможе похизуватися в Instagram. Найгірше те, що минулого року померло сім тварин, а туристів звинувачують у тому, що вони поять їх алкоголем й намагаються осідлати.

Мальорка, Іспанія

Світлина: v-ispanii.com

Казати, що іспанський острів Мальорка зіпсована, буде не зовсім коректно. Гірське пасмо Сьєрра-де-Трамунтана на півночі острова як й раніше милує око. Проте, враховуючи близько 10 мільйонів відвідувачів, частина острова, безсумнівно, потерпає. Мальовнича дорога Sa Calobra потопає у сезон у заторах, а столиця Пальма-де-Мальорка стає непривабливо перевантаженою. Минулого вересня у столиці відбулися антитуристичні протести із закликами до відпочивальників “їхати додому”.

Місцеві державні органи добре знають про проблему та намагаються її виправити шляхом подвоєння туристичного податку у піковий сезон. Зростання податку до €4 з людини на день, залежно від типу проживання, допоможе профінансувати екологічні проекти, а також заохочуватиме відпочивальників відвідувати острів поза сезоном.

Нас можна знайти у Telegram: t.me/nashisvit; Facebook: facebook.com/nashisvit; Twitter: twitter.com/Nashsvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *