Пт. Бер 29th, 2024

У Китаї затримали кількох українок: Вже місяць їх утримують за ґратами в нелюдських умовах

У Китаї кількох українок вже місяць утримують у нелюдських умовах у в’язниці міста Венчжоу. Про це ТСН.ua розповіла Сабіна Руденко, сестра однієї з затриманих – 23-річної Альбіни Мірзеханової.

За словами Сабіни, це була вже третя поїздка її сестри до Китаю за останні два роки.

“Вона знаходила в Україні компанії, які організовують поїздки. Але цього разу поїхала напряму, щоб уже в Китаї оформлятися через якусь місцеву компанію”, – розповіла Сабіна.

Читайте також: У в’язницях Таїланду перебуває 23 українців, ще двоє наразі під слідством

Альбіна з іншими дівчатами прибула до Китаю ще 21 грудня 2017 року. Там вони скористалися послугами компанії Lights Midia для оформлення документів.

“Раніше, коли Альбіна літала до Китаю, то вона сама щомісяця їздила до Гонконгу, щоб продовжити робочу візу. А зараз ця компанія забрала у них паспорти і всім зробили візу. Сказали, що все добре, тому Альбіна нічого не підозрювала і кілька місяців спокійно працювала. Вона вже додому збиралася 25 квітня. Але 10 квітня їх затримала поліція”, – розповіла сестра.

За її словами, поліція вдерлася не до нічного клубу, де працювали дівчата, а до їхньої квартири, де вони всі разом жили. Усіх вісьмох дівчат доправили до відділку, де на п’ять хвилин видали телефони, щоб вони могли зателефонувати до родичів.

“Вона сказала: Але ти не переймайся, все буде добре”. Вона ж також не знала, що це затягнеться на місяць. Після цього особистого зв’язку з нею у нас не було”, – розповіла Сабіна.

Читайте також: Грецький суд засудив українського моряка до… 180 років ув’язнення

Жінка звернулася до українського МЗС та деякий час спілкувалася з менеджером китайської фірми Lights Midia, російськомовною Тетяною, яка там відповідала за наших дівчат. Тетяна лише повідомила, що дівчат затримали через порушення візового законодавства. Як виявилося, їм зробили не робочу, а студентську чи бізнес-візу. Пізніше вона розповіла, що двох дівчат відпустили, і більше на зв’язок не виходила.

Світлини (2): tsn.ua

Інцидентом зайнявся консул України в Шанхаї Петро Головешко, який бачився з дівчатами 8 травня. Він підтвердив, що їх дійсно затримали через проблеми з візами, проте здивувався нелюдським умовам утримання.

Вже місяць шістьох українок не випускають на свіже повітря з маленької камери, годують лише рисом і водою. Деякі з дівчат у такому пригніченому стані, що навіть не розмовляють.

“Дівчатам навіть гребінці не дають розчесати волосся. А вночі кожна не спить по дві години – вони чергують, дивляться, щоб дівчата ніхто нічого з собою не зробив, настільки важкий психологічний стан”, – переповіла Сабіна.

У МЗС офіційно відповіли, що українок було затримано за порушення китайського законодавства у сфері працевлаштування іноземців. 



“Ця справа лишається на контролі ДКС МЗС України, Генерального консульства України в Шанхаї, Посольства України в КНР та представництва МЗС України в Одесі”, – йдеться у відповіді дипломатів на лист Сабіни.

Читайте також: Яким чином українці потрапили до грецьких тюрем: розповідають дружини моряків

Проте сестра все одно не має спокою, адже, за китайськими законами, за таке порушення іноземців мають протримати під вартою місяць, а потім депортувати з неможливістю відвідувати країну протягом 5 років. Термін ув’язнення можуть подовжити ще на 30 днів у разі поганої поведінки. У четвер, 10 травня, збігає рівно місяць, як затримали дівчат, проте жодної інформації про їхню подальшу долю наразі немає.

Нас можна знайти у Facebook: facebook.com/nashisvit; Telegram: t.me/nashisvit; Twitter: twitter.com/Nashsvit; VK.com: vk.com/nashisvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *