Чт. Бер 28th, 2024

Клімкін прокоментував скандал навколо “Миротворця” та чиновників з угорськими паспортами

Закарпатських угорців не можна урівнювати із іншими фігурантами сайту “Миротворець”, які борються проти незалежності України. На цьому наголосив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час зустрічі з головою партії закарпатських угорців КМКС (“КМКС” у перекладі з угорської мови означає Товариство угорської культури “Закарпаття” – ред.) Василем Брензовичем в Ужгороді, повідомляє Укрінформ.

За словами Клімкіна, на зустрічі переважно йшлося про скандал навколо угорських паспортів, також говорили про освітній закон.

“Ми прекрасно всі розуміємо, що закони потрібно виконувати. У нас є закон про громадянство, 19 стаття якого забороняє подвійне громадянство. Є також стаття закону про державну службу, яка забороняє займати державні посади за наявності паспорта іншої країни”, – наголосив Клімкін, підкресливши, що цю статтю закону теж треба виконувати.

Разом із тим, міністр зауважив, що не бачить підстав, щоб “показувати на угорців пальцем, як на зрадників”.

Клімкін нагадав, що таких сайтів, як “Миротворець”, в Україні кілька. Сам “Миротворець” був створений для боротьби із російською агресією. На думку міністра, тепер, після публікації там так званого “угорського списку” виникає питання: чи можна ставити на один рівень угорців, які отримали подвійне громадянство, з реальними злочинцями? З тими, хто бореться проти незалежності України чи служить на боці Росії?



“Ми тут маємо чітко сказати, що це не одне і те ж, і це має бути зрозуміло кожному”, – наголосив Клімкін.

Він запевнив, що в Україні державні органи не стежать за угорцями.

Зі свого боку Брензович, депутат ВР від угорської партії КМКС, коментуючи скандал з публікацією “Миротворцем” “угорських списків”, наголосив, що коли “без згоди згаданих осіб їхні особисті дані виставляють в інтернет – це порушення прав”. До того ж , “є інформація про те, що ці списки не відповідають дійсності”, додав він.

Брензович назвав дії “Миротворця” “безвідповідальними діями псевдопатріотів”.

Як раніше повідомляв портал “НАШІ в світі”, публікація угорських прізвищ – власників паспортів Угорщини на сайті “Миротворець” – спричинив гучний скандал. Через це МЗС Угорщини навіть викликало до себе українську послиню Любов Непоп.

Світлини (3): ukrinform.ua

Два дні тому кількість опублікованих там прізвищ сягнула 500. Перші чиновники зі списку – співробітники Берегівської РДА – у четвер написали заяви на звільнення.

Зазначимо, що скандал навколо чиновників Закарпаття із подвійним громадянством спалахнув після того, як в інтернеті з’явилося відео, на якому українським громадянам видають угорські паспорти й попереджають про те, аби вони приховували факт наявності у себе угорського громадянства. Як виявилось, подія мала місце у консульстві Угорщини в Берегові.

Внаслідок скандалу Україна оголосила угорського консула в Берегові персоною нон-грата, а Угорщина у відповідь на це вислала з країни консула України в Будапешті.



Більше про українців в Угорщині можна знайти на сторінці у Facebook “НАШІ в Угорщині”

Читайте нас у Facebook; Telegram; Twitter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *