Пт. Бер 29th, 2024

Ненавидять усіх: близько половини населення РФ схильні до ксенофобії

Рівень ксенофобських настроїв в Росії вищий, ніж в момент розпаду СРСР, проте знижується з 2013 року, ядро ​​ксенофобів становить 8-15 відсотків дорослого населення. Про це на конференції “Захистимо майбутнє” у понеділок заявив голова російського “Левада-центру” Лєв Ґудков, повідомляє портал “НАШІ в світі” з посиланням на Interfax.

За його словами, антикавказькі установки, які відігравали головну роль до 2013 року, поступилися місцем антициганським та антиіммігрантським настроям, особливо щодо гастарбайтерів із Середньої Азії, расистським установкам щодо китайців та чорношкірих, помірним античеченським настроям, а також значно зросли антиукраїнські настрої.

Антисемітські настрої залишаються на попередньому, доволі низькому рівні.



Ґудков додав, що до 15 відсотків дорослого населення РФ поєднують в собі антисемітські, расистські та ксенофобські погляди, відчувають ущемлення й відрізняються підвищеною схильністю до агресії.

Другу категорію громадян складають пасивніші громадяни, які співчувають ксенофобам. Вони характеризується тим, що поділяють расистські гасла, але не готові до відкритих дій в їх підтримку. При цьому такі громадяни готові схвалити репресивні заходи щодо мігрантів або осіб інших національностей з боку держави.

До цієї категорії належить 20-30 відсотків населення.



Загальну ситуацію в Росії Ґудков охарактеризував як “латентну агресивність, яка може виразитися у відкриту агресію за умови, що буде забезпечено національна мобілізація, якщо буде задіяно державу”.

При цьому дослідники зазначають ослаблення імунітету до ксенофобії та антисемітизму – якщо в середині 1990-х проти будь-яких форм ксенофобії та расизму виступали близько половини населення, сьогодні ознаки несприйняття таких проявів відзначаються тільки у 25-30 відсотків населення.

Світлина: архів.

Переклад: Ілля КОНТІШЕВ, головний редактор порталу “НАШІ в світі”

iconНАШІ в Росії

НАШІ в світі на Facebook iconНАШІ в світі в Telegram НАШІ в світі в Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *