Пт. Бер 29th, 2024

Документальний фільм про українського героя покажуть у провідних країнах світу

Документальний фільм “Міф” про оперного співака Василя Сліпака, який загинув на Донбасі, покажуть в Італії, Франції та Канаді. Про це перед прем’єрним показом стрічки у київському кінотеатрі “Україна” повідомив режисер Леонід Катнер, повідомляє портал “НАШІ” з посиланням на Укрінформ.

“Найближчим часом ми вирушаємо до Італії й там буде три покази – це Брешія, Мілан і Рим. У березні в нас запланований тур у Канаді – це 26 показів, і Франція, але поки без точних дат”, – сказав він.

Брат Василя Сліпака Орест однією з місій цього фільму вбачає пам’ять про загиблих героїв та допомогу тим, хто вижив.

“Я б дуже хотів, дякуючи цьому фільму, щоб ми пам’ятали про героїв, які віддали життя за нашу країну, а також тих, хто воював. І я би дуже хотів, щоб цей фільм став мотивацією для тих людей, які ухвалюють рішення в цій країні, щоб на людей, які віддали найдорожче, звернули максимальну увагу. Тому що я знаю дуже багато друзів Василя, які воювали, і на жаль вони є в тяжкому стані: вони потребують допомоги, вони потребують реабілітації, вони потребують професійного працевлаштування. І тому я би дуже хотів, щоб цих людей ми пам’ятали і надавали їм фахову допомогу”, – зазначив Орест.

Крім цього, міністр культури України Євген Нищук підкреслив, що “Міф” також є доказом того, що у війні “гинуть тисячі найкращих людей за цілісність цієї держави, за її свободу, за її гідність”.

“Це фантастична історія, яка припідносить будь-яку професію, а не лише місію митця, митця, який не може сьогодні так як багато хто говорити: “Та я артист, я поза політикою, я поїхав у Росію. І що таке? Немає тут нічого страшного”, – додав він. 

В Україні побачити фільм “Міф” можна у кінотеатрах Києва, Дніпра, Івано-Франківська, Львова, Одеси, Полтави, Сум, Тернополя, Харкова, Херсона і Чернігова.

Стрічка розповідає про історію життя Василя Сліпака – оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом.

Василь народився у Львові, але згодом переїхав до Франції, де прожив 19 років. Там він мав усе, що ми звикли називати «щастям»: ім’я, успішну кар’єру на світових оперних сценах, вірних друзів і кохання.

Він брав активну участь у Революції Гідності, очоливши демонстрації у Франції, а згодом долучився й до волонтерського руху, допомагаючи Україні. Здавалося б, робив більш ніж достатньо, як для людини творчої професії.

Але Василь вирішив залишити сцену та кар’єру в Європі й стати до лав добровольців, коли в його рідну країну прийшла війна. Під час виконання бойової задачі Василь “Міф” Сліпак загинув від кулі снайпера.

Автори поєднують у фільмі два жанри: кіно та концерт. Використано безліч архівних відео, які показують героя у повсякденні та на сцені. Також переплітаються дві сюжетні лінії, які подібні настільки, що забуваєш, де вигадка а де реальність. Одна – це оповідання Джанні Родарі “Джельсоміно в країні брехунів” про хлопчика, що мав унікальний голос та боровся ним із негідниками; а друга – історія про Василя, який поклав свій голос і життя у боротьбі за свою країну, оскільки не міг мовчати.

Анімацію до фільму створив український карикатурист Юрій Журавель.

Режисерський дует Леоніда Кантера та Івана Яснія  відомий повнометражним фільмом “Добровольці Божої Чоти”, який було показано у 23 країнах світу на всіх континентах.

Музику для фільму “МІФ” створили одні з кращих композиторів сучасності. Серед них Євген Гальперін, який співпрацював із Люком Бессоном та Баррі Сонненфельдом, а також був близьким другом Василя; Роман Григорів та Ілля Разумейко (формація NOVA OPERA) та Едуард “Діля” Приступа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *