Чт. Бер 28th, 2024

“Кава починається із зерен”: Українці розповіли, як заснували успішний бізнес у Польщі

Тарас Тюрюханов і Тетяна Солоколова – власники бренду “Knitted Coffee”, де не тільки подають смачну каву, а й навчають в’язанню спицями. Молода родина переїхала до Кракова із Севастополя аби відкрити свою кав’ярню із декором ручної роботи, пише UAinKRAKOW.

Вони приїхали з ідеєю зробити кав’ярню на колесах. Спочатку їздили сільськими ярмарками, де торгівля кавою не мала жодного успіху. Згодом їм допомогли знайти місце і вони зупинилися в центрі Казімежа. З часом замінили машину з кавою на кіоск. Пізніше – відкрили свою справжню кав’ярню, про яку мріяли з самого початку.

Між фаст-фудом і ароматною кавою голодні оберуть перше

Спершу було дуже важко, впливало те, що цінність кави трохи нижча, аніж вуличної їжі, серед якої українці розмістили свій кіоск. Між фаст-фудом і ароматною кавою голодні виберуть перше. Тарас добре пам’ятає той момент, коли до бельгійської картоплі-фрі поряд була довжелезна черга, а він стояв і думав: “От зараз, зараз до мене точно хтось підійде по каву!” А потім прикрасили кіоск, купили столик, стільці – і це спрацювало. Клієнтів побільшало, все налагодилось. Тепер у Кракові подружжя має свій заклад і кіоск в дуже популярному серед туристів та місцевих мешканців єврейському кварталі.

На ж початку було трохи складно адаптуватися через труднощі з перекладом. Тарас і Тетяна  не вчили польську до переїзду, тому одразу ж записалися на курси. Та все ж, як зазначають, мову вивчили через живе спілкування на робочому місці.



Смішна помилка в назві

З назвою в молодих бізнесменів узагалі вийшла смішна помилка. Зробили лоґо, наліпки, етикетки і все це довелося заново переробляти, бо назву переклали як “Wiązanа kawa”, що означало “з чимось зв’язана, пов’язана кава” і це зовсім не мало стосунку до спиць, пряжі та в’язання. Краще звучало “Knitted Coffeе”.

Ідея “в’язаної кави” виникла у Тетяни. Хоча у Севастополі вона працювала головним бухгалтером, в ній була і творча натура – шила на замовлення, потім почала в’язати великі подушки, одяг, іграшки, різні цікаві речі.

Спершу в приміщенні не було ані світла, ані води – тільки пуста кімната.

Тетяна відповідає за креатив, також веде соціальні сторінки, дбає про бренд “Knitted Coffee”. Постійно вчиться в’язати щось незвичне, часто робить щось  неординарне, хоча людям це подобається. А ще – проводить уроки в’язання для всіх охочих

Українка з самого початку хотіла не тільки відкрити свій заклад, а й щось показувати людям, вчити, ділитись своїм гобі з іншими. Разом із чоловіком вони шукали приміщення з окремим місцем на “варштати” і знайшли його.

Уроки дружина Тараса проводить приблизно раз на тиждень, зараз вони стали більш популярні. Можливо саме через те, що люди після кількагодинного майстер-класу мають результат – готовий виріб.



Із чого починається кава

Пристрасть Тараса – кава.

Колажі (2): nashsvit.in.ua, світлини – facebook.com/taras.kawa

Про каву Тарас розповідає так:

“Кава починається із зерен. Наші – не проходять через мільйон дистриб’юторів, ми купуємо їх у відомого в Польщі та за кордоном бренду, безпосередньо у фермерів, які самі дбають про якість зелених зерен. Це клопітка праця, бо за ними потрібен особливий догляд, правильна температура та місце зберігання, але цим ми відрізняємось від інших кав’ярень, які закуповують продукт оптом”.



Для правильного приготування кави потрібне не тільки бажання, а й досвід. Існує багато курсів, інколи навіть безкоштовних, а також джерел для знань та навчання. Наприклад, книга дегустатора і баристи Іки Грабонь “Кава. Інструкція приготування найпопулярнішого напою у світі”, яку, до речі, можна придбати в кав’ярні “Knitted Coffee”. Ця книга є своєрідною інструкцією, де описується кожен вид та метод приготування кави, а також в ній багато порад для створення нового, особливого смаку напою.

Світлини (2): uainkrakow.pl

“Ми розвиваємося, аби продавати людям якісну, смачну, справжню каву. Щоб готувати її не тільки для заробітку грошей, але і для задоволення. Для того, аби нею насолоджуватися”, – каже на завершення Тарас.

Катерина БАНАР, UAinKRAKOW

Головна світлина: uainkrakow.pl.

iconНАШІ в Польщі

НАШІ в світі на Facebook iconНАШІ в світі в Telegram НАШІ в світі в Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *