Чт. Бер 28th, 2024

Третина українців задекларувала бажання виїхати за кордон. Соціологи пояснили, чому не варто перейматись

Третина українців хочуть жити та заробляти гроші за кордоном, найчастіше – в Німеччині, Польщі, США та Канаді. Про такі настрої та надії українців розповіли соціологи, повідомляє ТСН.

Головною причиною міграційного настрою є невеликі статки. За кордоном українці бачать перш за все добробут. Якщо шанси отримати роботу в Німеччині чи Америці сумнівні, то польський ринок праці надає безліч вакансій для українців. Вітчизняні роботодавці відчувають дефіцит робочих рук, але конкурувати по зарплаті не можуть.

Після запровадження безвізу аграріям стало важче знайти персонал. Кожен десятий українець або має родичів, які працюють за кордоном, або сам тимчасово працював за межами України – саме в таких родинах сильні еміграційні настрої.

У пані  Жанни в Італії вже понад десять років працює донька і чотири роки син. Їхня італійська зарплатня неспівмірна з українською, тому повертатися вони не збираються. Пані Жанна теж вирішила поїхати до Італії.

“Працювала по догляду за бабусею старенькою. Робота важка. Немає тут перспектив. Була б перспектива, ніхто б звідси і не їхав би за кордон”, – зізнається 56-річна жінка, яка просто не могла знайти роботу в рідому Луцьку. 

Попри поширення ідей заробітку та життя за межами країни, більшість українців усе ж таки воліє лишатися на рідній землі. Олена побувала на кількох континентах, бачила багато країн, але переїхати кудись остаточно так і не змогла.

“Не важко переїхати. Але що я там буду робити?”, – називає вона головне питання.

Нині її свідомий вибір – жити в Україні. Олена заснувала платформу, яка просуває українські вироби ручної роботи. Тисячі майстрів із гірських сіл, центральної, північної України роблять те, що нині надзвичайно цінують у світі – товар зі своєю історією. Вона працює на міграцію українських речей за кордон, і це допомагає зупинити еміграцію українців, бо цілі родини майстрів не стали заробітчанами, тому що їхня справа приносить дохід в Україні.

“Ми деяким майстрам виплачуємо до 200 тисяч гривень щомісяця. І це та сума, заради якої варто залишатися. На збиранні полуниці цього не заробиш”, – пояснює Олена.

Соціологи пояснюють, що третина готових виїхати за кордон – це радше декларація, ніж реальні кроки в цьому напрямку, бо вивчати мову, закони, інтегруватися в нову культуру хочуть далеко не всі. Тому взяти валізи і переїхати готові в рази менше українців, ніж декларують це.

“Ми б хотіли жити, як в Німеччині, Великобританії чи США. Але насправді ми б хотіли жити в Україні так, як живуть ті країни”, – таким є дійсно домінуючий настрій у суспільстві. Незважаючи на міграційні настрої, 65% опитаних, попри все, хочуть залишатися в Україні. І цей відсоток зростатиме, коли кожен бачитиме Україну місцем проживання своїх дітей.

Ірина МАРКЕВИЧ, ТСН

Наш канал у Telegram: t.me/nashisvit; наша сторінка у Facebook: facebook.com/nashisvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *