Чт. Бер 28th, 2024

Українська студентка в Польщі розповіла про відмінність у подачі інформації, оцінюванні знань та ставлення до українців

Студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації “Львівська політехніка” Ірина Костецька наразі здобуває спеціальність “дипломатія” в Ягеллонському університеті у польському Кракові. Дівчина має досвід подвійного навчання, оскільки спочатку вступила до польського, а наступного року – до українського університету, пише poland2day.

До слова, “Львівська політехніка” надає можливість своїм студентам навчатися за програмою подвійних дипломів у низці польських технічних ВНЗ.



“Практично усі мої львівські однокурсники запитують, як мені вдається опановувати хоч й чимось споріднені, але все ж доволі різні фахи – журналістика та дипломатія, до того ж в Україні та Польщі одночасно, – розповідає студентка. – На що я незмінно відповідаю: якщо палко чогось бажаєш, то зможеш!

Я дуже хотіла бути журналісткою, але так склалося, що спочатку отримала можливість навчатися мистецтву дипломатії в Польщі. Тим паче, що я родом з прикордонного містечка – Мостиська.

Що ж до мого польського студентства, то попередньо я успішно склала два іспити у Генконсульстві Республіки Польщі у Львові, після чого мені запропонували на вибір вступ до будь-якого польського університету. Я обрала Ягеллонський з низки причин: близькість до рідного міста, високу репутацію цього ВНЗ, а також те, що Краків та Львів у архітектурному вимірі подібні одне на одного як брати-близнюки. Там я склала кваліфікаційні іспити й нині паралельно навчаюсь у сусідній державі”.

Звісно, що в навчальних процесах в Україні та Польщі є певні відмінності. Ірина, яка має можливість порівняти особливості здобуття вищої освіти в обидвох країнах, залюбки поділилась своїми враженнями.



“Тамтешні студенти більш віддані навчанню, дуже багато часу проводять в бібліотеках, натомість наші студенти надуживають інтернетом,  каже майбутня журналістка та дипломатка. – Що ж стосується викладання, то польські педагоги, як на мене, занадто складно все пояснюють, на відміну від українських. У нас навчальний матеріал подають просто та зрозуміло.

Коли ж говорити про матеріальну сторону життя українського студента у Польщі, то, на відміну від багатьох моїх однолітків, яким доводиться віднаходити якісь фінансові джерела на навчання та побут, мені в цьому сенсі значно легше. Адже я – стипендіатка польської держави, тож отримую щомісячну стипендію в розмірі 900 польських злотих, чого, як на мене, цілком вистачає а проживання, комфортний гуртожиток, харчування та інші потреби.

Загалом же варто зазначити, що в Польщі хоч й значно жорсткіші критерії оцінювання знань, але стипендії там ні в кого не забирають.

До речі, хочу розвіяти деякі усталені уявлення про нібито значно вищий рівень життя пересічних поляків у порівнянні з українцями. На мій погляд, ціни тут доволі високі, а зарплати не такі вже великі. Відтак польські випускники нерідко прагнуть в подальшому шукати більш високооплачувану роботу в країнах Західної Європи.

А от позитивною стороною життя студентів у Польщі є те, що практично кожен може дозволити собі в канікулярний період мандрівки Європою, адже молоді пропонують безліч акційних пропозицій та лоукостів, що дає можливість за помірні гроші здійснювати досить далекі подорожі. Зокрема, я вже відвідала Францію, Австрію та Чехію”.



Що ж до ставлення до українців у Польщі, то, як вважає Ірина, попри теперішній неоднозначний характер стосунків між обома країнами (антиукраїнські акції, незадоволеність місцевого населення постійним збільшенням кількості наших заробітчан, які нібито забирають у поляків робочі місця, руйнування пам’ятників на українських могилах тощо), на рівні студентства якоїсь недоброзичливості вона та її українські однокурсниці не відчувають.

“Ми, студентки-українки, жодного разу не помітили якоїсь упередженості у ставленні до нас, надмірних вимог у порівнянні з польськими колегами, – розповідає студентка. – До того ж я ніколи не ставила собі за мету в будь-який спосіб залишитися в Польщі для постійного проживання. Набуті ж в Ягеллонському університеті знання хочу в недалекому майбутньому привезти до України та реалізувати себе у власній державі”.

Ігор ГАЛУЩАК, poland2day

Нас можна знайти у Facebook: facebook.com/nashisvit; Telegram: t.me/nashisvit; Twitter: twitter.com/Nashsvit; VK.com: vk.com/nashisvit.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *